Kraljica Elizabeta

Skrivena u kutiji, kriju veliku istinu: Evo kome su namenjena poslednja pisma kraljice Elizabete

Autor:

15.01.2024 17:31

Foto: Guliver Getty Images

Foto: Guliver Getty Images

Pisma kraljice Elizabete kriju veliku tajnu



Kraljica Elizabeta II preminula je u 96. godini u zamku Balmoral, 8. septembra 2022. godine, samo  nekoliko meseci nakon svog platinastog jubileja, kojim je obeleželila 70 godina na britanskom prestolu.

Čuvena crvena kutija krila je strogo čuvane tajne, a u njoj su nakon sahrane pronađena dva poslednja pisma kraljice Elizabete. 

Guliver Getty Images

 

Da li pisma kraljice Elizabete kriju veliku tajnu javnosti nije poznato, međutim, kraljevski biograf Robert Hardman u svojoj knjizi otkriva kako je osoblje našlo ove zapise. 

Pročitajte Prošla je prva godina bez kraljice Elizabete, Čarls III odao poštu majci

Nakon kraljičine smrti u zamku Balmoral, više osoblje, uključujući monarhovog privatnog sekretara ser Edvarda Janga, planiralo je dane koji su bili pred njima, kada im je lakej doneo čuvenu crvenu kutiju.

Crvena kutija je mesto gde je kraljica svakodnevno stavljala papire koji su slati ministrima širom Ujedinjenog Kraljevstva. U njoj su se nalazili važni dokumenti i prepiske.

Guliver Getty Images

 

- To je bilo poslednje pismo koje je napisala kraljica pre svoje smrti. Kao i sve crvene kutije, imala je samo dva ključa, jedan za monarha, a drugi za njenog dežurnog privatnog sekretara - piše Hardman u odlomku. 

Unutar kutije, Jang je pronašao zapečaćena pisma kraljice Elizabete. Jedno od njih bilo je namenjeno sadašnjem kralju Čarlsu, a drugo njemu lično. 

Pročitajte Poslednja fotografija kraljice Elizabete - Trag na ruci ukazao na smrt

- Verovatno nikada nećemo saznati šta je u njima pisalo. Međutim, dovoljno je jasno da je kraljica znala da je kraj neminovan i da je planirala u skladu sa tim.

Da li su to bila konačna uputstva ili poslednji oproštaji? Ili oboje? - napisao je Hardman, a prenosi Glossy.

Komentari. (0)

Loading