Istraživanja

Genetika je čudo: 4 stvari koje 100% nasleđujete od majke su...

Autor:

12.03.2023 16:00

Foto: Photo by Edward Cisneros on Unsplash

Foto: Photo by Edward Cisneros on Unsplash

Majke i deca imaju mnogo sličnosti, a kada su ove četiri stvari u pitanju genetika je nepogrešiva



Likom ili karakterom deca neminovno podsećaju na majke. Dok fizički izgled u manjoj ili većoj meri može biti sličan, neke stvari će uvek biti zajedničke. Od majke se nasleđuje ne samo inteligencija, već i ponašanje prema partneru, a studije su pokazale da od majke nasleđujemo specifične osobine i kvalitete. Dakle, bilo da vaš naslednik ili naslednica liče na vas ili vašeg supruga, naučna istraživanja su pokazala da ove četiri stvari deca uvek naslede od majke:

1. Inteligencija

Naučno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Glazgovu u kojem je pregledano više od 12.000 mladih ljudi od 14. do 22. godine, pokazalo je koji faktori utiču na inteligenciju, uključujući socioekonomski status i obrazovanje. Pokazalo se da je najveći uticaj imala njihova majka. Koeficijent inteligencije ispitanika varirao je u proseku 15 bodova u odnosu na mame.

Pročitajte Sanjali ste smrt, pad ili gubitak zuba? Najčešći snovi imaju jaku simboliku, evo i koju

Photo by Valeria Zoncoll on Unsplash

 

2. Obrasci i navike spavanja

Ukoliko dete ima problema sa spavanjem, velike su šanse da je na svoju majku. Studija objavljena u časopisu „Sleep Medicine“  2019. godine pokazala je da majke svoje navike spavanja prenose na decu, i da deca čije majke imaju problem sa nesanicom idu kasnije na spavanje. Interesantno je da naučnici nisu pronašli istu povezanost sa očevima.

Pročitajte Kako da budete asertivniji? Naučite da kažete NE

Photo by Alex Pasarelu on Unsplash

 

3. Brzina starenja

Kada je u pitanju brzina starenja izgleda da majčini geni utiču na to. Naučnici iz Instituta  „Max Plank“ otkrili su DNK iz mitohondrija koji nasleđujemo isključivo od majke, a koji delimično može da kontorliše starenje. Pomenuto istraživanje bilo je sprovedeno na miševima, zbog čega je potvrđeno da su potrebna dalja ispitivanja, piše „Miss7“.

Pročitajte Veći dnevni boravak niste videli - Ovo je novi Šakirin dom, luksuz na 750 kvadratnih metara (foto)

Photo by Catalin Pop on Unsplash

 

4. Prolazak kroz menopauzu

Period u kome majke i ćerke prolaze kroz menopauzu može biti nasledan prema ispitivanju na britanskom institutu za istraživanje raka 2011. godine. Kod više od dve hiljade žena pokazalo se da se i ranija i kasnija menopauza (pre 45. i posle 55. godine) nasleđuje od porodice.

Pročitajte Fenomenalan TikTok trik - Kako izravnati posteljinu bez peglanja

Photo by 𝔥𝔦𝔩𝔩𝔞𝔯𝔶 𝔭𝔢𝔯𝔞𝔩𝔱𝔞 on Unsplash

 

Studije su pokazale da žene čije su mame i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu imaju šest puta veću šansu da se ista situacija pojavi i kod njih. Međutim, istraživački tim je naglasio da nije bitna samo genetika, već da i stil života može igrati veliku ulogu. Na primer, kod žena pušača menopauza obično dolazi dve godine ranije.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading