Osluškujte organizam: Kako da prepoznate prve znake menopauze

Autor:

17.01.2022 17:00

Foto:

Foto:

Prvi znaci menopauze razlikuju se od žene do žene, no određene stvari smatraju se konstantnim, a evo koje su to stvari.



Prosečna žena, kako piše dr. Nataša Ćurčić, u periodu klimakterijuma provede skoro jednu trećinu života. Prelazni period prema menopauzi nastupa već oko dvadesetak godina pre poslednje menstruacije, kada postepeno počinje da opada reproduktivna sposobnost žene. Do značajnih hormonskih promena dolazi oko šest do osam godina pre menopauze, a zatim se javljaju i neredovni i nepravilni menstruacioni cikllusi praćeni raznovrsnim kliničkim znacima.

Prvi znaci menopauze - kako ih uočiti

Prvi znaci menopauze nastaju kao posledica naglog pada estrogena, negativno utiču na kvalitet života i obično se povlače za 35 godina. Prvi simptom je umor (iscrpljenost prim.aut.) prisutan kod oko 90% žena.

Psihićke tegobe najčešće u vidu depresije u oko 50-60% žena. Poremećaji spavanja (nesanica prim.aut.) u oko 75% slučajeva.

Pročitajte i Problematični organ o kome se malo zna: Deset zanimljivosti o pankreasu

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

 

Ovde spadaju i valunzivazomotorne tegobe koje su postale sinonim za menopauzu i koje se već pojave u premenopauzalnoj dobi kod oko 30% žena, a nastavljaju se pojavljivati i u ranoj postmenopauzi čak u 85% slučajeva. Talasi vrućine se čeće javljaju noću, za vreme sna, nadovezuje se znojenje i pad temperature, nekad do osećaja groznice.

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading