Elizabeta Đorevska: Ručak u ponoć


SLADOLED OD BROKOLIJA

Da bi održala vitku liniju, vežba najmanje tri puta nedeljno, a često i trči po tartan stazi. Za njenu kondiciju zaslužne su i duge šetnje sa psom, mešancem Lakijem, koga je spasila kad je bio štene.

Disciplinovana sam po tom pitanju i valjda zbog toga jedem sve. Odrasla sam na kombinaciji makedonske i vojvođanske kuhinje i uživam u đakonijama i jedne i druge. Moje bake su sva ta ukusna jela spremale satima, jer se imalo vremena i drugačije, odnosno sporije živelo. Ja nemam kad da pored šporeta provedem pola dana, pa sva variva, poput spanaća ili šargarepe, ostavim polusirova, da im ne ubijem baš svaki ukus kuvanjem. I uz jelo nikad ne jedem hleb, on mi nekako neutrališe ukus. Uzmem eventualno jednu koricu kad završim, ukoliko je ručak bio jak. U Beogradu najradije pravim piletinu na razne načine, na teflonu ili u rerni, sa raznim povrćem. U to umem da ubacim i suve šljive, koje daju poseban šmek. Često skuvam i potaže od povrća, od brokolija ili bundeve s đumbirom. A kako na Adi Bojani, gde imamo sojenicu, provodimo bar dva meseca tokom leta, tamo uživam spremajući razne ribe koje upeca moj suprug Vlada. Onda se najedem ribe za čitavu godinu. Inače, brancin mi je omiljen.

Dobroj pršuti i dinji ne može da kaže ne, baš kao ni sirevima.

Na povratku s mora snabdemo se raznim kozjim sirevima, koje kasnije grickam umesto krekera, a salata sa sirovim brokolijem, proprženom slaninom, suvim grožđem, majonezom i pavlakom dođe mi kao sladoled. Od makedonskih predaka nasledila sam ljubav prema ljutom. Papričice jedem sve dok mi se ne oznoje nausnice i ne počnem da štucam. Sa sremačke strane ostala mi je ljubav prema čvarcima i slanini sapunjari, koju stavim u zamrzivač, pa smrznutu sečem na tanke kriške i konzumiram s ledenim paradajzom i dosta belog luka. Uz to, naravno, ide i neki dobar, kvalitetan hleb. Kao dete sam obavezno učestvovala i u svinjokolju, baka mi je davala crevca kad ih opere, pa sam ih ispirala u nekoliko voda, razvlačila ih i igrala se. Kasnije smo ih jeli pečene na žaru. Pamtim i bakine taške, valjuške, to čak umem i da pravim, kao i šufnudle, štrudle s mileramom, makom i orasima

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani…

PAGE    1   /   2   /   3
Autor: Gloria magazin/ Tanja Nikolić
Foto: Gloria magazin/ Dalibor Danilović
Podelite sa prijateljima:
Tagovi