Božićna česnica

Uz ovaj recept imaćete najbolju božićnu česnicu, lako i za početnike

Autor:

02.01.2024 11:15

Foto: Photo by krakenimages on Unsplash

Foto: Photo by krakenimages on Unsplash

Recept za česnicu idealan i za početnikeZa pravoslavne vernike koji proslavljaju Božić i Badnji dan nezamislivo je da praznična trpeza bude bez česnice.

Ovaj obredni kolač priprema se na Badnji dan ili na božićno jutro i služi na dan božićnog ručka, pa smo pronašli najbolji recept za česnicu.

Photo by Libby Penner on Unsplash

 

Za česnicu se vezuju mnogi običaji: slana česnica se lomi neposredno pre ručka, dok se slatka česnica služi posle ručka, umesto kolača. Često se u nju stavlja dinar, ali i neki drugi obredni predmeti.

Pročitajte Ona zaista nema konkurenciju - Ovako Dragana slavi Badnje veče, raskošna trpeza i dekoracija koja oduzima dah (video)

Božićna česnica (slana česnica)

Česnica je slana pogača koja najviše liči na slavski kolač. Ona se bogato ukrašava i zavisno od krajeva i običaja, u nju se stavljaju hrastova grančica, pšenica, novčić…

Recept za česnicu:

– 2 jaja
– 1 paketić kvasca
– 1/2 l mleka
– 1 kg brašna
– so
– novčić

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

Pročitajte Porodica Goncić - Na Božić ranije ručavamo, na trpezi je obavezna pečenica spremljena u “smederevcu” na drva

Nakon što se testo dobro izmesi, testo pokriti čistom krpom i ostaviti ga da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.

Oblikovati česnicu kao pogaču i ubaciti novčić, a potom je staviti u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarajte po volji, ali je obavezno da bar jednu šaru napravite grančicom Badnjaka – za sreću i berićet.

Premažite božićnu česnicu razmućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.

Pročitajte Može i sa kandiranim voćem - Svečani hleb idealan za prazničnu trpezu, ko još može da odoli?

Ukrasi za česnicu prave se od smese brašna, soli i vode. Ono što je važno jeste da razmera brašna i soli treba da bude 1:1, dok vodu dodajete po osećaju – da napravite testo koje se lepo mesi, ali da se ne lepi. Ako ste početnik, dodajte malo po malo vode.

Ptica

Razvaljajte testo veličine olovke i onda ga jednostavno vežite u čvor. Rep napravite od 2 trougla, čiji širi kraj zrakasto izrežite.

Ružice

Napravite kuglicu od brašna i spljoštite je. Razvucite na debljinu jednog milimetra pravougaonik 10 x 10 centimetara. Isecite po 10 latica za svaku ružicu koju planirate napravite.

Latice secite u obliku suzice. Na kružić koji ste dobili kada ste spljoštili kuglicu brašna lepite latice. Najpre zalepite dve latice (uži kraj na dole). Oko njih ulepite spoljni sloj od tri latice i na kraju treći sloj od pet latica.

Pletenica

Izvajajte tri duguljasta valjka dužine dvadesetak centimetara. Namestite ih na ravnu podlogu i spojite na vrhu.

Pažljivo prebacujte jedan kraj preko drugog, kao da pletete klasičnu pletenicu u kosi. Kada završite, slepite tri tračice i isecite nožem kako bi kraj bio ravan.

Komentari. (0)

Loading