Recept

Može i sa kandiranim voćem: Svečani hleb idealan za prazničnu trpezu, ko još može da odoli?

Autor:

25.12.2023 14:58

Foto: shutterstock

Foto: shutterstock

Slatki hleb će oduševiti vaše najmilije, recept je pred vama



Panetone je, kao i većina italijanskih jela, plod ljubavi. Naime, milanski plemić Ugeto delji Atelanjeto se igrom sudbine zaljubio u siromašnu lokalnu pekarku.

Jednog dana je puštao svoje sokolove pod smokvom, ispred pekare gde je radila devojka po imenu Adalgiza. Plemić je spazio mladu pekarku zanosne lepote i ljubav je rođena. Zavoleo je Adalgizu i sve što ona radi. Ubrzo je prodao sokolove i počeo je da se bavi pekarstvom.

shutterstock

 

U naletu inspiracije izmislio je recept za poseban svečani hleb od najfinijeg brašna i jaja, koji će obogatiti kandiranim voćem.

Pročitajte Po bakinom receptu - Ovom tradicionalnom jelu ni Anastasija Gudelj ne može da odoli (foto)

Kombinacija kiselog testa i suvog grožđa bila je božanstvena i svi su poželeli da probaju taj novi slatki hleb.

Nedugo potom, zatražio je ruku od Adalgizinog oca, starog pekara. Venčanje im je priredio Ludoviko Sforca, a među zvanicama se našao čak i Leonardo da Vinči. I da, živeli su dugo i srećno.

Sastojci za 5 komada


250 g mekog putera plus za rad
500 g brašna
1 kesica suvog kvasca
125 g suvog grožđa
1 mahuna vanile
170 g šećera

1 prstohvat soli
1⁄2 limuna (rendana kora)
1⁄2 pomorandže (rendana kora)
50 g kandiranog limuna
50 g kandirane pomorandže
6 jaja
100 ml mleka
30 ml ruma

Slatki hleb jednostavno se priprema

Podmažite pet konzervi ili vatrostalih posuda u obliku tegli (oko 500 ml svaka) s malo putera ili obložite papirom za pečenje.

Pročitajte Marija Veljković za samo 10 minuta sprema ovaj kolač, Rastko ga obožava (video)

Pomešajte brašno, kvasac, suvo grožđe, pulpu vanile, šećer, so, koru limuna i pomorandže, seckani kandirani limun i pomorandžu u posudi za mešanje.

Dodajte puter, jaja, mleko i rum, pa umesite glatko testo. Podelite na pet jednakih delova i rasporedite testo u pripremljene konzerve i pokrijte.

shutterstock

 

Ostavite na sobnoj temperaturi oko 60 minuta. Pecite panetonkine u zarejanoj rerni na 160°C 35-40 minuta. Po potrebi prekrijte aluminijumskom folijom.

Izvadite ih iz rerne i ostavite da se potpuno ohlade, pa poslužite.

Komentari. (0)

Loading