Božićna česnica: Jednostavan recept za tradicionalni kolač

Autor:

06.01.2021 17:00

Foto:

Foto:



Božić koji je pred nama obavezno započinje česnicom, a mi vam donosimo jednostavan recept za ovaj tradicionalni praznični kolač. Božićna česnica priprema se za nešto više od sat vremena, a potrebni su vam najosnovniji sastojci koje sigurno već imate u kući.

Sastojci:
- 2 jaja
- 1 pakovanje kvasca
- 1/2 l mleka
- 1 kg brašna
- so
- novčić

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Minjina Kuhinjica (@minjinakuhinjica)

Božićna česnica

Priprema:

1. U malo mlakog mleka rastopite kvasac. Dodajte jedno umućeno jaje. Posolite i mešajte uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo. (Pročitaj: Zaboravite na tešku hranu, pripremite ovu vitaminsko-proteinsku bombu)
2. Nakon što se testo dobro izmesi, pokrijte ga čistom krpom i ostavite ga da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.
3. Oblikujte česnicu kao pogaču i u sredinu ubacite novčić.
4. Stavite česnicu u podmazan pleh. Površinu išarajte pomoću hrastove grančice ili je ukrasite diskretnim pletenicama od testa.
5. Premažite celu površinu razmućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni, sve dok česnica ne dobije rumenu boju.

Božićnu česnicu prati i jedna zanimljivost: u zavisnosti od kraja u kom se sprema, u česnicu se stavlja komadić hrasta, zrno žita ili pasulja. Veruje se da će onaj ko pronađe skriveni predmet biti posebno srećan cele godine. (Pročitaj: Danica i Filip Karađorđević – Nigde nije lepo kao kod kuće)

Lana Dedić

Autor