Božićna česnica

Najbolji recept za božićnu česnicu, lako i za početnike

Autor:

07.01.2023 15:00

Foto:

Foto:

Neizostavni deo božićne trpeze je česnica, a evo kako da je najlakše napravite



Šta je božićna česnica i koji sve običaji se vezuju uz nju?

Božićna česnica je obredni kolač koji se priprema na Badnji dan ili na božićno jutro i služi u okviru božićnog ručka. U zavisnosti od kraja Srbije u kome živite ona može biti: slatka (vojvođanska česnica) ili slana česnica.

Za česnicu se vezuju mnogi običaji: slana česnica se lomi neposredno pre ručka, dok se slatka česnica služi posle ručka, umesto kolača. Često se u nju stavlja dinar, ali i neki drugi obredni predmeti.

Pročitajte Domaćica bez premca - Ovako će izgledati Božić u domu Kaće Grujić i Marka Gobeljića, oduševićete se

Božićna česnica (slana česnica)

U većini krajeva česnica i dalje najviše liči na slavski kolač. To je slana pogača koja se bogato ukrašava i u koju se, zavisno od krajeva i običaja, stavljaju hrastova grančica, pšenica, novčić…

Za najbolji recept za početnike potrebno je:


– 2 jaja
– 1 paketić kvasca
– 1/2 l mleka
– 1 kg brašna
– so
– novčić

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

Nakon što se testo dobro izmesi, testo pokriti čistom krpom i ostaviti ga da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.


Oblikovati česnicu kao pogaču i ubaciti novčić, a potom je staviti u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarajte po volji, ali je obavezno da bar jednu šaru napravite grančicom Badnjaka – za sreću i berićet. Premažite božićnu česnicu razmućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.

Pročitajte Savršen ritual pred Božić - Ovo su ukrasi koji će sigurno privući sreću, dobre vibracije i energiju!

Photo by Libby Penner on Unsplash

 

Kako se prave ukrasi za česnicu?

Ukrasi za česnicu prave se od smese brašna, soli i vode. Ono što je važno jeste da razmera brašna i soli treba da bude 1:1, dok vodu dodajete po osećaju – da napravite testo koje se lepo mesi, ali da se ne lepi. Ako ste početnik, dodajite malo po malo vode.

Ptica

Razvaljajte testo veličine olovke i onda ga jednostavno vežite u čvor. Rep napravite od 2 trougla, čiji širi kraj zrakasto izrežite.

Ružice

Napravite kuglicu od brašna i spljoštite je. Razvucite na debljinu jednog milimetra pravougaonik 10 x 10 centimetara. Isecite po 10 latica za svaku ružicu koju planirate napravite. Latice secite u obliku suzice. Na kružić koji ste dobili kada ste spljoštili kulgocu brašna lepite latice. Najpre zalepite dve latice (uži kraj na dole). Oko njih ulepite spoljni sloj od tri latice i na kraju treći sloj od pet latica.

Pletenica

Izvajajte tri duguljasta valjka dužine dvadesetak centimetara. Namestite ih na ravnu podlogu i spojite na vrhu. Pažljivo prebacujte jedan kraj preko drugog, kao da pletete klasičnu pletenicu u kosi. Kada završite, slepite tri tračice i isecite nožem kako bi kraj bio ravan.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading