Gordana i Bule Goncić

Porodica Goncić: Na Božić ranije ručavamo, na trpezi je obavezna pečenica spremljena u “smederevcu” na drva

Autor:

07.01.2023 17:58

Foto: Dalibor Danilović

Foto: Dalibor Danilović

Gordana i Svetislav Bule Goncić Božić veoma vole i obeležavaju ga daleko od Beograda



U kući Goncića glavna kulinarska zvezda je Gordana. Glava porodice, glumac Svetislav Bule Goncić  samo pripomaže, odnosno, kako tvrdi, “pravi se da ne zna”. Iako ume gotovo sve da sprema, radi to vrlo retko, jer ne želi previše da iznenađuje ukućane, suprugu i kćerke Isidoru i Aleksandru.

Pročitajte Gledate je u vestima, a niste znali da je ona supruga Buleta Goncića - Ovo je Gordana koja mu ulepšava život skoro 40 godina

Dalibor Danilović

 

- Sve volim i nema toga što ne jedem. Svi cenimo dobar zalogaj, a ja sam najveći gurman, nikad nemam zamerke na hranu. Nedavno je Gordana pravila podvarak i rekla kako je malo preterala u količini, međutim, utešio sam je kad sam saopštio da ga nema više, da sam sve pojeo.

S obzirom na to da su oboje odrasli u porodicama s tradicionalnim vrednostima, trude se da u kući neguju kult zajedničkih obeda, posebno ručka. Na stolu se onda nađu supa, rinflajš, pečenje s krompirom ili neko drugo domaće jelo.

- Najlepši su trenuci kad zajedno ručamo. Naše kćerke su već velike, ali i dalje se radujemo svakom obroku kad smo svi na okupu. Bule i ja smo veoma dugo zajedno, punih 38 godina. Oboje potičemo iz porodica koje su mnogo pažnje posvećivale hrani, porodičnim okupljanjima za stolom i nedeljnim ručkovima. Mnoge kulinarske tajne otkrila mi je Buletova mama Miroslava, koja nažalost više nije među nama. Ona je bila profesionalna kuvarica, kao i baka Ljubica, koja je pre rata pohađala Domaćinsku školu. I u njegovoj i u mojoj kući spremala su se klasična jela. I mi se tako oslanjamo na srpski tradicionalni jelovnik, u kome mora biti mesta za sarmu, podvarak, sosove, pite, različita pečenja, punjene paprike, torte, kolače. Uvek se radujemo novogodišnjim i božićnim praznicima, pre svega zbog vremena koje provodimo zajedno, a onda i zato što možemo jesti ono što volimo - ističe Gordana.

Pročitajte Gordana i Svetislav Bule Goncić - Diskretni šarm cvekle

Dalibor Danilović

 

Goncići božićne dane deceniju unazad provode u selu Miliva, koje je sad praktično predgrađe Despotovca, odakle je Gordana.

- Više od deset godina, otkako smo obnovili porodičnu kuću, svake zime smo tamo za najradosniji praznik - kaže Svetislav. - Na Badnje veče obavezno odemo u malu seosku crkvu, koja potiče iz XV veka, u porti se uveče pale ogromni badnjaci koje su meštani tog jutra posekli u šumi. Poštujemo sve te divne božićne običaje, od bacanja slame, žita i oraha po podu do kvocanja. Uveče se služi suvo voće, deca dobijaju poklone, baš kao što se nekad radilo. Čitav dan je ispunjen tim starim ritualima. Na Božić ranije ručavamo, na trpezi je obavezna pečenica spremljena u “smederevcu” na drva.

Komentari. (0)

Loading