Saveti

Ove namirnice bi trebalo da jedete u septembru, jačaju imunitet i podižu energiju

Autor:

19.09.2023 12:27

Foto: mikhail nilov pexels

Foto: mikhail nilov pexels

Zdrava hrana ima brojne prednosti - jača imunitet, čuva zdravlje, daje energiju, pomaže u borbi sa kilogramima, a ove namirnice je posebno važno da unosite u svoj organizam



Jesen pored svoje lepote i mogućnosti da konačno iz ormara izvučemo neke svoje omiljene komade odeće donosi još jedan važan benefit – a to je zdrava hrana.

Zato je poželjno da, ukoliko želite da svoju ishranu održite na najvišem mogućem nivou, u svoje dnevne obroke uvrstite neko od ovog voća i povrća koji predstavljaju prave plodove jeseni.

anna tukhfatullina pexels

 

Limun

Limun je veoma zdravo i lekovito voće koje treba konzumirati tokom cele godine, a to su znale i naše bake, pa su ga uvek imale u kući.

Pročitajte Smršajte bez padanja u nesvest - Suprug Ivane Vulete podelio sjajne savete, salo se topi kao od šale

To nije čudno, s obzirom na to da je jedan od najvećih riznica vitamina C, glavnog zaštitnika našeg imuniteta.

Odličan je u čišćenju organizma od štetnih materija, izbacuje toksine, poboljšava zdravlje, a osim što ubrzava metabolizam i stvara osećaj sitosti, istovremeno jača umorno telo.

bruno scramgno pexels

 

Grožde

Iako postoji više vrsta grožđa, koju god da odaberete, osvežićete telo i opskrbiti ga potrebnim vitaminima.

Ove zdrave bobice obiluju vitaminom A, B6, B i folnom kiselinom, a 100 grama grožda zadovoljiće 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C.

Pročitajte Ovu namirnicu svakodnevno jedete, a razara bubrege

Ako vas muče napadi gihta ili reumatoidnog artritisa, od velike vam pomoći je crveno grožđe, koje će ublažiti bol.  Antioksidans bioflavonoid poznat kao kvercetin deluje s vitaminom C i stimuliše imuni sistem za borbu protiv infekcija i raznih upala.

any lane pexels

 

Kruška

Ova mirišljiva i ukusna voćka pravi je simbol jeseni, zato iskoristite sezonu i jedite ih sveže što češće. Izvor su vitamina C, K, B2, B3 i B6, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.

Za trudnice ili mame koje doje korisna informacija je da kruške sadrže folnu kiselinu.

Zdrava hrana je čuvar vašeg zdravlja

Svi vitamini i minerali koje sadrži čine čuda i za naš imunitet, a pošto uskoro počinje sezona prehlada i gripa, sada najviše treba jesti ovo voće.

anna nekrashevich pexels

 

Jabuka

Stara izreka kaže: "Jedna jabuka na dan tera doktora iz kuće van."

Koliko god mislili da su jabuke dosadne i obične, ne treba zaboraviti da nam one odlično čuvaju zdravlje, čak i olakšavaju disanje, a pomoću njih ćete metaboliymu pomoći da bolje radi i tako redovno ići u wc.

nadin sh pexels

 

Cvekla

Ona se od davnina koristi za lečenje malokrvnosti. Uza sve to, nezaobilazna je namirnica koja podstiče probavu i rad jetre.

Pročitajte Rešenje na dohvat ruke - Ova namirnica snižava krvni pritisak, a cena je prava sitnica

Na 100 grama sadrži čak 2,5 grama vlakana, što je čini pogodnom za borbu protiv zatvora. Sigurna je za decu, a zbog bogatstva folata preporučuje se i trudnicama.

ron lach pexels

 

Kupus

Kupus je neizostavan deo svake zimnice, i ne bez razloga! Kiseli ili svež, bogat je vitaminom C, ali i probioticima bez kojih naša probava ne može.

Naročito ih ima u kiselom kupusu, koji zaustavlja proliv, poboljšava imunitet, alergije, upale mokraćnih puteva, smanjuje holesterol, povišen krvni pritisak i stres.

Komentari. (0)

Loading