Ishrana

Jedete je svakog jutra?! Koliko je ovsena kaša zaista zdrava?

Autor:

30.03.2023 15:10

Foto: Photo by Life Of Pix from Pexels

Foto: Photo by Life Of Pix from Pexels

Da li je ovsena kaša, za koju se mnogi odluče umesto klasičnog doručka, zaista toliko dobra kao što se misliDobar i slasan doručak, nešto baš masno i jako zamenili ste ovsenim kašama. Želite da promenite način ishrane, da oslabite i budete zdraviji, što je sasvim u redu.

Međutim, jesu li ovsene kaše baš toliko dobre za naš organizam kao što vlada mišljenje?

Da li je to zaista tako ili je sve samo varka otkrila je dijetolog dr sc med Tatjana Mraović.

Pročiajte Ovsena kaša uz pomoć koje će vaša koža zablistati

Photo by Svitlana on Unsplash

 

- Jedan od vodećih imunostimulatora današnjice je beta-glukan. Radi se o polisaharidu dugog lanca koji se u prirodi nalazi u žitaricama i gljivama. Najčešće se dobija iz kvasca, slada, zobi i ječma.

Svojim delovanjem pomaže kod virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, kao i kod autoimunih oboljenja - objasnila je Tatjana Mraović za @Na Moj Način.

Kako ovsene kaše deluju na naš organizam?

- Ovsena kaša sadrži beta-glukan, suptancu koja snižava nivo holesterola u krvi i utiče na izbacivanje slobodnih radikala iz organizma. Ako u činiju s ovsenom kašom narendate jabuku s korom, zaštitićete organizam.

Jer jabuka je bogta pektinom, koji sprečava apsorpciju holesterola u crevima i podstiče njegovo izbacivanje iz organizam. Bilo bi idealno da ovsenu kašu jedete bar tri puta nedeljno - napomenula je Tatjana. 

Pročitajte Bolje zdravlje i manje kilograma bez gladovanja - Jelena Karleuša potražila pomoć nutricioniste, ovo je njena dijeta

Photo by Ashley Winkler on Unsplash

 

Doktorka je potvrdila i da je zaista dobro započeti dan čašom vode.

- Dan se može početi i čajem, s limunom ili bez njega, ponekad s malo meda ili, pak, ceđenom pomorandžom kojoj ste dodali vodu.

Svakog jutra popijete jednu ili dve čaše vode, a treba je piti i kasnije, u količinama koje ja zovem prijatnim - rekla je doktorka, uz napomenu da voda izvlači višak soli i toksine.

Na pitanje da li treba popiti toplu ili hladnu vodu doktorka Mraović je objasnila: 

- I toplu i hladnu telo dovodi na temperature od 37 stepeni, kolika je njegova unutrašnja temperatura. Da bi je ohladilo ili zagrejalo, ono potroši poneku kaloriju, što i nije tako loše.

Photo by engin akyurt on Unsplash

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading