Zdravlje

Ovu namirnicu svakodnevno jedete, a razara bubrege

Autor:

13.08.2023 16:00

Foto: Photo by Louis Hansel on Unsplash

Foto: Photo by Louis Hansel on Unsplash

Zdrava ishrana podrazumeva izbacivanje ovih 5 namirnicaBubrezi pomažu u uklanjanju štetnih materija, regulišu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, oslobađaju hormone koji regulišu krvni pritisak i pomažu u proizvodnjii aktivnog oblika vitamina D, potrebnog za zdravlje kostiju.

Oni takođe pomažu u održavanju ravnoteže vode i koncentracije minerala u krvi, kao što su natrijum, kalijum i fosfor.

Photo by Lee Myungseong on Unsplash

 

Ono što je bitno da se napomene jeste da su jako efikasni u podeli i organizaciji posla – ako jedan bubreg ili neki njegov deo ne može dobro da obavlja svoju funkciju iz bilo kojeg razloga, ostatak tog istog bubrega ili onaj drugi vrlo efikasno preuzimaju njegov posao.

Na taj način važni fiziološki parametri kao što su krvni pritisak i zapremina krvi ostaju u normali, a iz tela se i dalje efikasno izbacuju otpadne stvari.

No, ipak, za njihov pravilan rad, bitna je i ishrana.

Pročitajte Proglašena najzdravija biljka na svetu, sprečava brojne bolesti

Viršle, salame, kobasice i slanina namirnice su bogate natrijumom, a on u prekomernoj količini može da poveća krvni pritisak i optereti rad bubrega.

Čak 103 kalorije unećete u svoj organizam ako uz jelo pojedete samo jednu kašiku majoneza, pokazuju istraživanja.

Majonez je jedna od namirnica koja je izuzetno bogata zasićenim mastima. Radije izaberite bezmasni ili niskokalorični majonez koji ne sadrži previše natrijuma i šećera.

Photo by Jessica Loaiza on Unsplash

 

Štaviše, najbolje bi bilo kada biste ga u potpunosti zamenili zdravim grčkim jogurtom.

Osim što sokovi sadrže veliku količinu šećera, njihova hranljiva vrednost je skoro nikakva. Štaviše, napici prepuni šećera mogu da vam daju višak kalorija, a samim tim i višak kilograma, piše Net.hr.

Naučna istraživanja su pokazala da je konzumacija gaziranih pića povezana sa pojavom osteoporoze, bolesti bubrega i problemima sa zubima.

Život kakvim danas živimo često ne ostavlja previše vremena za uživanje u pripremi jela pa se zbog toga sve češće odlučujemo na gotovu, smrznutu hranu.

Pročitajte Ma kakvi skupi restorani - Seka Aleksić pokazala gde se hrani, iznenadiće vas šta je na njenom meniju

Ipak, smrznuta jela doprinose razvoju dijabetesa tipa 2, dokazala su brojna istraživanja. Ako ih već kupujete, pazite svakako da su ona sa smanjenim udelom natrijuma.

Pomfrit sigurno važi kao jedna od najnezdravijih namirnica, a osim što sadrži velik broj kalorija, sadrže i velik broj kalijuma, koji nikako nije dobar za zdravlje vaših bubrega.

Photo by Pixzolo Photography on Unsplash

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading