Ishrana i zdravlje

Jedete je svaki dan, a izaziva niz bolesti: Ovo je najopasnija namirnica koju imate u kući

Autor:

25.02.2024 15:40

Foto: Photo by Jason Leung on Unsplash

Foto: Photo by Jason Leung on Unsplash

Nezdrava namirnica koju većina ljudi ima u kući je...



Bilo da ste od onih koji paze na ishranu ili ne vodite računa o njoj, ova nezdrava namirnica se najverovatnije nalazi i u vašem domu.

Ukoliko često konzumirate prerađenu, gotovu i pakovanu hranu budite veoma oprezni, i ne zaboravite da pogledate deklaraciju na kojoj je istaknut sastav.

Shutterstock

 

Ne samo što je važno obratiti pažnju na kaloričnost, aditive i druge stavke, jedna od najvažnijih je udeo šećera u određenoj namirnici. Ne samo zbog linije već prvenstveno zbog zdravlja.

Beli šećer spada u najveće opasnosti današnje ishrane, jedna je od tzv. belih smrti, a nije ga uvek lako izbeći.

Pročitajte Spremala ju je često - Antidepresiv čorba Isidore Bjelice smiruje nerve, imamo recept

Na kraju krajeva, on je glavni sastojak najpopularnijih slatkiša i peciva. On je, bez sumnje, omiljeni zaslađivač na svetu, a poznato je da je njegova konzumacija među najlošijim izborima koje možete da napravite za svoje telo, piše Glossy.rs.

Ishrana koja sadrži puno šećera dovodi do nastanka brojnih zdravstvenih problema, a ovo su neki od njih:

Ova nezdrava namirnica uzrokuje višak kilograma

Previše šećera jednako je višak kilograma, pa i ne čudi što je veliki broj naučnih studija povezao veliki unos šećera sa gojenjem.

Photo by Fuu J on Unsplash

 

Uglavnom je tema istraživanja bio uticaj gaziranih i drugih pića koja sadrže šećer, a većina je, uključujući studiju objavljenu 2016. u magazinu Circulation, otkrila povezanost šećera sa visceralnim mastima i stanjima kao što su dijabetes i srčana oboljenja.

Pročitajte Ovu namirnicu svakodnevno jedete, a razara bubrege

Rizik od bolesti srca

Medicinska platforma Healthline piše da se način ishrane s mnogo šećera može povezati s većim rizikom za nastanak brojnih bolesti, od kojih su među vodećim srčane.

Dokazi ukazuju da su među mogućim posledicama zapaljenje, gojaznost, rast nivoa triglicerida, šećera u krvi i krvnog pritiska, a to su sve faktori rizika za bolesti srca. Takođe, previše šećera može da se poveže i s aterosklerozom.

Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash

 

U studiji objavljenoj 2020. u listu „Frontiers in Nutrition” učestvovalo je 25.855 ljudi, a utvrđeno je da oni koji jedu više šećera imaju veći rizik da obole od bolesti srca i dožive srčane komplikacije nego oni koji paze na unos šećera, piše pomenuti medij.

Negativan uticaj na kožu

Ne samo da dovode do preranog starenja kože nezdrave namirnice s višim glikemijskim infeksom, kao i prerađeni slatkiši, podižu nivo šećera u krvi brže nego hrana s niskim glikemijskim indeksom.

unsplash

 

Unos šećera može da dovede do rasta nivoa šećera u krvi i insulina. Zato se dalje jače luči androgen, kao i sebum, a nastaje zapaljenje, što sve igra ulogu u pojavljivanju akni.

Nezdrava namirnica i rizik od dijabetesa

Prekomerno konzumiranje šećera je, odavno je poznato, povezana s rizikom da dođe do razvoja dijabetesa, a Healthline piše da nijedna studija nije pokazala da konzumiranje šećera direktno izaziva ovu bolest, iako postoje vrlo snažne veze.

Pročitajte Verovatno ste ga i danas jeli - Peršun proglašen otrovnom biljkom godine

Konzumiranje velikih količina šećera može indirektno da doprinese nastanku dijabetesa tako što povećava telesnu težinu i telesne masti, što su veliki faktori rizika za razvoj ovog oboljenja.

Produžena konzumacija previše šećera može da dovede do otpornosti na insulin, hormona koji pankreas proizvodi da bi regulisao nivo šećera u krvi. Insulinska rezistencija dalje dovodi do skoka šećera i povećanja rizika da nastane dijabetes.

Komentari. (0)

Loading