Peršun

Verovatno ste ga i danas jeli: Peršun proglašen otrovnom biljkom godine

Autor:

11.03.2023 14:00

Foto: Photo by Alex Kondratiev on Unsplash

Foto: Photo by Alex Kondratiev on Unsplash

Peršun proglašen za otrovnu biljku, ovo treba da znate kada ga konzumirate



Ko bi rekao da je biljka kao što je peršun koji svakodnevno koristimo u raznim jelima proglašen za otrovnu biljku 2022. godine? Da, nažalost je tako, ali budite bez brige, šanse da ćete se otrovati peršunom su gotovo nikakve.

Pročitajte Ovakav losos još niste probali - Recept Ene Popov oduševio domaćice (foto)

Photo by Lindsay Moe on Unsplash Everything you need to grow your business or passion online.

 

Nemilu titulu "Otrovna biljka 2023. godine" poneo je popularni začin peršun, od strane nemačke botaničke bašte Vandsbek iz okoline Hamburga koji već 19 godina bira otrovnu biljku godine.

Ali, peršun je uprkos tome vrlo zdrav. Bogat je vitaminom C, vitaminom K i gvožđem i ne morate se odreći njegovih blagodeti. Naime, listovi peršuna su bezopasni i možete ih i dalje koristiti prilikom pripreme hrane piše Punkufer.

Pročitajte Ručak za 20 minuta - Daca Dabović oduševila receptom za pileće nagetse (video)

Photo by jurien huggins on Unsplash

 

Zašto je onda peršun proglašen otrovnom biljkom? Odgovor je - zbog cvetova. Peršun je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice štitonoša. U drugoj godini stabljika naraste do 70 cm visine i razvijaju se cvetovi skupljeni u cvatove na vrhu stabljike. Svaka cvetna čašica skriva semenku, a iz semenki se dobija otrovno peršunovo ulje, koje sadrži visoke koncentracije toksina apiola i miristicina koji su odgovorni za karakterističan miris i aromu peršuna.

Pročitajte Probudiće sva vaša čula - Hrskava pita sa borovnicama po receptu Marijane Mićić (foto)

Photo by S. Laiba Ali on Unsplash

 

Apiol deluje na glatke mišiće mokraćnog kanala, creva i materice. Zbog toga se kroz istoriju peršun koristio u abortivne svrhe. Nedavno su studije pokazale da je apiol kancerogen, ali samo u ogromnim količinama, tako da je konzumiranje listova peršuna i dalje bezbedno. 

Pročitajte Zavisni ste od kofeina? Uz ove jednostavne trikove ćete se odvići od kafe očas posla

Photo by Devin H on Unsplash

 

Ipak, ni lišće peršuna se ne sme jesti nakon što biljka procveta, jer i kada cvetovi izblede, sadržaj apiola u lišću i stabljici ostaje povećan. Stoga, ako osetite grčeve ili druge simptome trovanja posle konzumiranja listova peršuna, ili ukoliko ste slučajno pojeli njegove semenke, odmah se obratite lekaru.

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading