Zdravlje pre svega

Mislite da vam nedostaje vitamin C? Ovo su prvi simptomi!

Autor:

11.05.2021 17:15

Foto:

Foto:

Nedostatak vitamina C vrlo je česta pojava u današnjem svet. Obzirom da je kvalitet hrane koju svakodnevno konzumiramo vrlo nizak mnogi se susreću s ovim problemom, međutim kako ga otkriti na vreme?



Ozbiljan nedostatak vitamina C je neuobičajen, ali postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da vašem telu nedostaje ovog hranljivog sastojka. Pomenuti vitamin telu je potreban za brojne funkcije, a možete ga unositi i konzumiranjem hrane kao što su pomorandže, jagode, kivi, papaja, brokoli, paradajz, paprika i karfiol, prenosi Kurir.

Kako dalje navodi pomenuti medij odraslim ženama potrebno je najmanje 75 mg vitamina C dnevno, dok je muškarcima potrebno nešto više, tačnije 90 mg dnevno. Određena istraživanja sugerišu da je optimalno 500 do 1.000 mg dnevno.

gettyimages

 

Zbog čega nam je potreban vitamin C?

Ovaj vitamin neophodan je za rast i popravak tkiva u telu. Pomaže u proizvodnji kolagena koji služi u izgradnji kože, krvnih sudova, hrskavica, ligamenata i tetiva. On takođe pomaže i u zarastanju rana, apsorpcije gvožđa i održavanju zdravlja kostiju. Vitamin C je snažan antioksidans koji pomaže u smanjenju štete koju uzrokuju slbodni radikali i tako sprečava razvoj stanja poput bolesti srca i raka.

Težak nedostatak vitamina C može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Podaci najnovijih studija ukazuju da veliki broj populacije ne unosi dovoljno ovog vitamina, što može napraviti veliki zdravstveni problem. Ovih 5 znakova jasno vam pokazuju da nedostatak vitamina C.

Pročitajte i OJAČAJTE IMUNITET: Dva Vitamina u borbi s virusima i infekcijama

Photo by Julia Peretiatko on Unsplash

 
Desni su vam natečene i krvare!

Desni se sastoje delimično od kolagena, zbog čega su obično osetljivije kada nivo vitamina C u organizmu opadne. Obzirom na to da manjak ovog vitamina utiče i na zarastanje rana, nedostatak znači da rane na desnima neće brzo zarasti.

Česta krvarenja iz nosa!

Krvarenje iz nosa javlja se kada vam puknu sitni krvni sudovi u nosu. Kolagen ojačava krvne sudove, ali ako imate nizak nivo vitamina C, to može prouzrokovati slabljenje krvnih sudova, što dalje uzrokuje njihovo pucanje.

Lako vam se stvaraju modrice!

Modrice nastaju takođe pucanjem malih krvnih sudova ispod površine kože. Ako vam se lako prave, to bi mogao da bude znak da su zidovi krvnih sudova - koji su uglavnom sačinjeni od kolagena - slabi. Vitamin C pomaže u jaćanju krvnih sudova jačajući proizvodnju kolagena kako se one ne bi tako lako razgradile.

Umor i česte promene raspoloženja!

Umor je simptom mnogih bolesti i nedostataka, ali u kombinaciji s ostalim znakovima koje smo naveli može sugerisati da vam nedostaje vitamin C. Vitamin C igra ključnu ulogu u proizvodnji energije i stabilizaciji raspoloženja, pa nedostatak vitamina C može rezultirati umorom, nedostatkom energije i čestim promenama raspoloženja.

Pročitajte i Kad saznate koliko je zdrav, komorač ćete češće imati u tanjiru

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

 
Debljanje!

Nedostatak vitamina C rezultira umorom, što na kraju utiče i na vaš metabolizam. Ako vam se uspori metabolizam, to može dovesti do debljanja.

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading