Kad saznate koliko je zdrav, komorač ćete češće imati u tanjiru

Autor:

11.01.2021 10:41

Foto:

Foto:



Komorač se već dugo vremena koristi kao lekovita biljka za digestivne, endokrine, reproduktivne i respiratorne probleme. Bogat je hranljivim sastojcima i izuzetno dobar za zdravlje jer sadrži brojne antioksidanse, kao i antimikrobna, antivirusna, antigljivična i antiinflamatorna jedinjenja. Pored većeg procenta vitamina C i kalijuma, u njemu se nalaze manje količine kalcijuma, mangana, gvožđa i vitamina B. (Pročitaj: Zaboravite na tešku hranu, pripremite ovu vitaminsko-proteinsku bombu)

Zašto je komorač posebno dobar za žene?

Komorač je zdrav prvenstveno zahvaljujući svom ulju. Ono pomaže u lečenju bolnih menstruacija, predmenstrualnog sindroma, menopauze, problema sa laktacijom i sindroma policističnih jajnika. Odličan je i kao stimulans mleka kod žena koje doje.

Pa ipak, pre upotrebe ulja (oralno, lokalno ili putem aromaterapije), treba se posavetovati sa lekarom. Ovo je naročito važno ako ste trudni ili pokušavate da zatrudnite. Velika količina ulja komorača može uticati na efikasnost kontraceptivnih pilula.

Pored toga što je dobar za reproduktivno zdravlje, komorač poboljšava varenje. Njegovo seme se koristi kao vrsta začina, a uspešno smanjuje nadimanje i gasove kad se konzumira u vidu čaja. (Pročitaj: Ovo su znaci moždanog udara i alarm da odmah pozovete hitnu pomoć)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cook's Illustrated (@cooksillustrated)

Kakav mu je ukus i kako ga pripremiti?

Komorač ima laganu i blagu aromu i slatkast ukus. Kada ga kupujete, izaberite lukovicu srednje veličine, sa svetlozelenim čvrstim stabljikama i paperjastim lišćem. Možete ga jesti sirov ili kuvan. Ubacite ga u svežu salatu (krastavac, paradajz, kupus, zelena salaata...), izdinstajte na šporetu ili ispecite u rerni, ali ga prethodno začinite morskom solju i crnim biberom.

Većina recepata zahteva lukovicu, ali su i nežni zeleni vrhovi jestivi. Možete ih usitniti i koristiti kao dekoraciju za najrazličitija jela (uz pire od karfiola, špagete od tikvica, kremaste čorbe...). Seme komorača dodajte u supe, kuvani pasulj ili domaći hleb. (Pročitaj: Lepota je u deljenju: Vaja Dujović i Milan Marić otkrili kako se snalaze u kuhinji!)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luna & Fennel (@luna_fennel)

Lana Dedić

Autor