Zdravlje

Zavisni ste od kofeina? Uz ove jednostavne trikove ćete se odvići od kafe očas posla

Autor:

07.03.2023 13:45

Foto: Photo by Drew Coffman on Unsplash

Foto: Photo by Drew Coffman on Unsplash

Zavisnost od kofeina može biti teža nego što ste pretpostavljali, a evo kako da saznate da li ste zavisni i kako da se odviknete od kafe



Zavisnost od kofeina je mnogo zastupljeniji problem nego što možete i da zamislite. Ukoliko niste sigurni da li kofein šteti vašem zdravlju, trebalo bi da ga se odreknete na neko vreme, pa da vidite kako se osećate.
Ovu vrstu zavisnosti mnogi upoređuju sa drogom. Zašto? Zato što žudite za kofeinom kada ga nema u organizmu, potom se osećate dobro kada popijete kafu, a osećate se loše kada prekinete da unosite kofein, piše Lepota&Zdravlje

Pročitajte Kad nema lekova tu su prirodne obloge za kašalj, spremaju se brzo

Photo by Mike Kenneally on Unsplash

Zavisnost od kofeina: Kako je prepoznati?


Najočigledniji pokazatelj toga da je osoba razvila kofeinsku zavisnost jeste situacija kada se otežano obavlja dnevne aktivnosti ako ne popije kafu. Ta situacija je najčešće posledica toga što redovna konzumacija kafe s vremenom utiče na hemijsku strukturu mozga. Na unos kofeina mozak reaguje tako što proizvodi više receptora adenozina, kao kompenzaciju za one koji su blokirani. Međutim, ukoliko je njihov broj pojačan, biće potrebno i više kofeina koji bi ih blokirao, što osoba oseća kao pojačanu potrebu za unosom kafea. Tako s vremenom postaje zavisna od nje. Ukoliko se unos kafe iznenada prekine, u mozgu će ostati mnogo slobodnih receptora adenozina. To će se manifestovati u vidu umora, glavobolje, slabe koncentracije, pospanosti, neraspoloženja, nervoze, poremećaja sna. Ovi simptomi se uglavnom razvijaju u roku od 12 do 24 sata od prestanka unosa. Dobra vest je da su neprijatni simptomi najizraženiji tokom prvih nekoliko dana od prestanka unosa. Međutim, u potpunosti će nestati u toku dve-tri nedelje. Ovaj period dovoljan je da mozak ponovo uspostavi normalan nivo adenozina, usled čega osećaj zavisnosti iščezava.

Pročitajte Smeju i dijabetičari - Voćni napitak koji obara šećer u krvi za samo 15 minuta!

Photo by Nathan Dumlao

 

Kako se odvići od kafe na bezbolniji način?

Ovo je spisak stvari koji vam mogu pomoći da pregurate kritičnih par nedelja bez kafe:

  • Morska so: Razmutite četvrtinu kašičice morske soli u šolji tople vode. Dodajte kašičicu jabukovog sirćeta i popijte ujutru, na prazan stomak. ovo će pomoći nadbubrežnim žlezdama i ublažiti glavobolju. Ponavljati mini minimum 4 dana zaredom. g sirćeta) – ovo je pomoglo mojim nadbubrežnim žlezdama i glavobolje nisu bile tako loše. Ponavljam to popodne u danima kada sam imala glavobolju (prva 4 dana).
  • Tirozin (L-tyrosine): Uzimajte po 1000 mg tirozina (prekursor dopamina), pre doručka i ručka. Kofein pojačava prirodnu aktivnost dopamina, tako da prestanak konzumiranja kafe može izazvati neraspoloženje i razdražljivost.
  • Eterična ulja: Glavobolja je jedan od najtežih simptoma s kojim se treba izboriti tokom odvikavanja od kafe. U tom slučaju, utrljajte par kapi etarskog ulja nane ili lavande na slepoočnice. To može smanjiti glavobolju i do 80%.
  • Natrijum: Isceđen sok od celera (sa krastavcem, đumbirom i jabukom) koji je, kao i morska so, izvor natrijuma – pomaže nadbubrežnim žlezdama. Pijte do dve čaše dnevno.
  • Magnezijum: Uzimajte po 800 mg magnezijuma dnevno (idealno bi bilo magnezijum malata). To će poboljšati raspoloženje, ublažiti glavobolje i povećati nivo energije.
  • Vitamin B: Kompleks vitamina B podiže nivo energije i poboljšava moždane funkcije.
     
  • Lavlja griva: Prvih nekoliko dana tokom odvikavanja od kafe može se javiti moždana magla (oslabljene kognitivne funkcije). Lavlja griva je lekovita pečurka koja povećava koncentraciju i budnost.
  • Kordiceps: Ova lekovita pečurka imaju neverovatnu sposobnost povećanja nivoa energije. Odustajanje od kofeina stvara privremeni pad energije, a  ovo je odličan način da ga ublažite.
  • Voda: Pijte najmanje dva litra vode dnevno.

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (1)

Loading
Lola

08.03.2023 21:36

A zasto da se odreknem kafe?