Pet čuvara ženskog zdravlja i lepote!

Autor:

20.04.2021 21:00

Foto:

Foto:

Vitamini i minerali su nužni za normalno funkcioniranje organizma, ali sledećih 5 predstavljaju one najvažnije za očuvanje ženskog zdravlja, vitalnosti i lepote



Upoznajte se sa top 5 listom najvažnijih "ženskih" vitamina i minerala

Vitamin mladosti = vitamin E

Ovaj snažni antioksidans poznat je po svom izuzetno pozitivnom učinku na zdravlje i izgled kože. Antioksidativnim delovanjem štiti kožu i organizam u celosti od štetnog uticaja oksidativnog stresa, čime sprečava prevremeno starenje i razvoj bolesti. Često se nalazi u kozmetičkim preparatima za negu kože.

Za žene je važan i zato što pozitivno deluje na menstrualne tegobe, kao i na snižavanje holesterola, zaštitu srca, jačanje imuniteta, te zdravlje reproduktivnog sistema.

Vitamin E u ishrani

Brojna hrana obezbeđuje vitamin E. Koštunjavi plodovi, razna semena i biljna ulja su među najboljim izvorima vitamina E (alfa-tokoferola), a značajne količine se nalaze u zelenom listnatom povrću i žitaricama.

Pročitajte i Zaustavite starenje - Prirodni načini da podstaknete prozvodnju kolagena

Mayur Gala unsplash

 
Vitamin sunca = vitamin D

Najveće količine ovog za život neophodnog vitamina, dobijamo sintezom u našoj koži pod uticajem sunčevih zraka. U prošlosti, dok je čovek većinu vremena boravio na otvorenom, naše telo ga je dobijalo u izobilju. No danas, u vreme kada većinu godine provedemo u zatvorenom prostoru, a pogotovo zimi kada sunca i prirodno ima znatno manje, vitamin D postaje jedan od onih koje moramo unositi putem suplemenata.

Vitamin D pospešuje apsorpciju kalcijuma, te direktno deluje na povećanje gustine kostiju i prevenciju osteoporoze, pogotovo izražene među ženama.
Ujedno je važan i za jačanje imuniteta, očuvanje mišićnog sistema i protiv upala.

Vitamin D u ishrani

Ovaj nutrijent se nalazi u određenim namirnicama, kao što su morska riba, riblje ulje, mleko, punomasni mlečni proizvodi, jaja.

Pročitajte i Ključna pitanja za dečji imunitet

yagmradam iStock Getty Images Plus via Getty Images

Vitamini energije = vitamini B kompleksa

Vitamine B kompleksa čini 8 vitamina koji učestvuju u preko 300 enzimskih reakcija u našem telu. Većina B vitamina utiče na povećanje energije i dobro raspoloženje te dobar san i zdrav apetit, a neki su i posebno važni, pogotovo tokom trudnoće, poput vitamina B9 (folna kiselina).
Žene vole vitamine B kompleksa jer i direktno deluju na rast i jačinu kose i noktiju te na zdravlje i lepotu kože (pogotovo biotin poznat i kao vitamin kože).

Vitamin B u ishrani

Nalazi se u mnoštvo namirnica životinjskog porekla: džigerica, bubrezi, mleko, meso, jaja, sirevi, ribe i školjke, a za vegane u tempehu.

Pročitajte i Mediteranska dijeta za dugovečnost i vitko telo

Dmitry Schemelev unsplash

 
Mineral snage = gvožđe

Jedan od najvažnijih minerala u našem organizmu, posebno je ključan u reproduktivnoj fazi života žene, ali i nakon nje. Njegova ključna uloga je u izgradnji crvenih krvnih zrnaca koja opskrbljuju vitalne organe i tkiva kiseonikom, a prvi pokazatelj manjka gvožđa jeste konstantan umor i manjak energije.

Stoga manjak gvožđa koji kod žena najčešće nastaje zbog neadekvatne prehrane, bezmesne (vegetarijanske) prehrane ili obilnih menstrualnih krvarenja, često dovodi do anemije, pa se obavezno preporučuje nadoknada gvožđa putem dodataka ishrani.

Gvožđe u ishrani 

Ukoliko konzumirate mesne proizvode, onda na prvom mestu treba da jedete govedinu, zatim živinsko meso, ribu, a od povrća tamnozeleno lisnato, poput blitve i spanaća, tofu, jaja, pahuljice od celog zrna žitarica, koštunjavo i sušeno voće, a za ljubitelje slatkiša - crna čokolada.

Pročitajte i Mršava po svaku cenu - Ovo je surova dijeta Naomi Kembel

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

 
Mineral lepe kože = cink

Cink je izuzetno važan mineral u ženskom organizmu jer pozitivno deluje na rast kose te izgled kože i noktiju. Mnogi problemi kože poput akni, dermatitisa i sl, kao i krhki nokti s belim mrljama, posledica su nedostatka cinka u organizmu. No osim delovanja na lepotu, cink je jako važan i za imunitet, pravilan rad reproduktivnih organa, a pomaže i kod (pred)menstrulanih tegoba.

Cink u ishrani 

Najbolji izvori cinka su: pasulj, meso, orašasti plodovi, riba, kao i morski plodovi, integralne žitarice.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading