Na šta ukazuju akne posle 30. godine?

Autor: Marija Milenković

16.02.2017 19:19

Foto:

Foto:Iako se uglavnom vežu uz razdoblje puberteta, akne su problem za veliki broj odraslih osoba, a na njihov nastanak utiču velika količina stresa, hormonske oscilacije i policistični jajnici.

Često se misli da se akne pojavljuju samo kod mladih u pubertetu, međutim, prema istraživanjima koje prenosi sajt "Zdrava krava", 25 odsto odraslih muškaraca i 50 odsto odraslih žena imaju probleme s aknama. Ne samo tinejdžeri (koji su u osetljivom životnom dobu), nego i odrasli mogu imati ozbiljnije psihičke probleme zbog pojave akni.

Jednostavni trikovi da osvežite ten nakon neprospavane noći

Glavni razlozi za pojavu akni u kasnijoj životnoj dobi se povezuju s velikim uticajem hormona stresa na povećanu sintezu muških hormona (androgena) kao i na hormonske oscilacije koje se javljaju pre i tokom menopauze.

Akne u menopauzi nastaju kao rezultat povišenog nivoa progesterona uz manjak estrogena, koji snažno stimulišu lojne žlezde na povećanu proizvodnju sebuma. Osim toga, stres stimuliše nadbubrežne žlezde da više proizvode hormon stresa - kortizola i dehidroepiandrosteron (DHEA).

Preparati ne smeju da isušuju kožu

Povećani nivo tih hormona deluje na intenzivnu sintezu sebuma uz nakupljanje mrtvih čelija u izvodnim kanalima lojnih žlezda, nakupljanju bakterija što rezultira upalom.

Vrlo često se kod mladih žena s aknama dijagnostikuju policistični jajnici. Treba napomenuti da mnogi lekovi kao što su kortikosteroidi, antituberkulostatici, kombinacije joda i broma, litijum, fenobarbiturati i vitamini B1, B6, B12, D2 mogu da izazovu akne.

Pet velikih tajni raskošne lepote Ruskinja

Terapija kod odraslih može biti sistemska, lokalna i svetlom (laserom). Sistemski se daju hormoni, antibiotici i izotretinoin, a lokalno se koriste mnogi preparati koji ne smeju isušivati kožu, a to je najčešće nuspojava mnogih aktivnih sastojaka.

Komentari. (0)

Loading