Zaustavite starenje: Prirodni načini da podstaknete prozvodnju kolagena

Autor:

11.12.2017 16:12

Foto:

Foto:



Kolagen ima ključnu ulogu u očuvanju našeg mladalačkog izgleda. Međutim, kako starimo, dolazi do njegove razgradnje i koža gubi svoju elastičnost. Stručnjaci tvrde da ovaj proces započinje već sredinom naših dvadesetih.

Pitanje je, kako povećati proizvodnju ovog proteina i samim tim vratiti koži svežinu i elastičnost, ali i umanjiti pojavu bora?

Pored brojnih tretmana kojima se možete podrvrgnuti u kozmetičkim salonima, poostoje i prirodni načini da podstaknete proizvodnju kolagena. Ishrana igra veoma važnu ulogu u ovom procesu, a nekoliko namirnica su se pokazale kao  efikasne.

Zeleno lisnato povrće

Ova vrsta povrća sadrži nutrijante koji pomažu stvaranje kolagena. Zato, u svoj meni uvrstite što više spanaća, kelja, blitve, prokelja...

Paradajz

Likopen u paradajzu se bori protiv čestica koje uništavaju kolagen, takozvanih kolagenaza. Najbolje je da ga jedete kuvanog, tada je likopen najdelotvorniji.

Beli luk

Ovo povrće sadrži sumpor koji je izuizetno važan u proizvodnji kolagena.

Dobar izbor su i namirnice bogate omega 3 masnim kisleinama, kao što su skuša, tunjevina, losos...

Pored pravilne ishrane, neophodno je i da usvojite neke dobre navike, a masaža lica je jedna od njih. Svakodnevno nežno masirajte kožu lica, pokretima nagore, jer na taj način se ublažava i sprečava pojava boja, a dikretno i pospešuje proizvodnja kolagena.

Maja Gašić

Autor