Ključna pitanja za dečji imunitet

Autor:

15.12.2018 11:32

Foto:

Foto:UKOLIKO JE VAŠE DETE ČESTO BOLESNO, OBAVEZNO POSTAVITE SEBI OVA PITANJA...

Tako ćete saznati gde grešite i na koji način možete da ojačate imunitet svog mališana, posebno sada kada sezona respiratornih infekcija već uveliko vlada!

● Kako izgleda dnevni meni vašeg deteta?

Za jačanje imuniteta veoma je važno da dečiji jelovnik sadrži što više namirnica bogatih vitaminom C, prvenstveno svežeg voća i povrća, poput kivija, pomorandži, grjpfruita, paprike, karfiola, kelja... Ovaj vitamin podstiče produkciju belih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcija, kao i interferona, antitela koja oblažu površinu ćelija sprečavajući viruse da prodru u njih. Takođe, istraživanja pokazuju da je ishrana bogata fitonutrijentima određeni vid prevencije od razvoja rak i bolesti srca u odraslom dobu. Osim voća i povrća, neohodno je da vaši mališani konzumiraju i što više zdravih belančevina (mleka, jogurta, sira, integralnih žitarica, ribe, belog luka...), kao i da unose dovoljno tečnosti – osam do deset čaša dnevno. Savetuje se i izbegavanje aditiva, konzervirane hrane i suhomesnatih proizvoda.

● Pribegavate li određenom vidu prevencije kada je zdravlje vašeg mališana u pitanju?

Creva su najveći organ imunog sistema čoveka, jer se u njihovom zidu nalazi preko 70% ukupnog broja imunih ćelija organizma. Zbog toga je crevna mikrobiota, koju čine milijarde korisnih (probiotskih) bakterija prirodno nastanjenih u crevima, veoma važna za pravilan razvoj organizma. S obzirom na to da se bebe rađaju sa potpuno sterilnom crevnom florom, za njih je i te kako važno brzo i pravilno sazrevanje digestivnog sistema, budući da je to prva barijera u odbrani organizma. Tek sa dve godine deca stiču imunitet odraslih. Upravo u tom periodu važno je delovati preventivno, odnosno pomoći u formiranju mikrobiote creva deteta, te tako smanjiti rizik od eventualnog nastanka alergijskih i akutnih bolesti. Održavanjem prirodnog balansa crevne mikrobiote jača se dečiji imunitet. U tu svrhu danas se sve više koriste sinbiotici – preparati koji predstavljaju kombinaciju probiotskih bakterija i prebiotika, poput ProbioKid immuno. Kontinuiranom primenom ovog preparata dokazano se smanjuje učestalost respiratornih infekcija, upotrebe antibiotika, pojave povišene telesne temperature, kašlja, rinoreje (sekrecije iz nosa) i broj dana odsustva dece iz kolektiva (i roditelja sa posla). ProbioKid Immuno se koristi jednom dnevno, tako što se sadržaj kesice rastvori u soku, vodi, čaju, ili nekom drugom napitku po želji. Za postizanje optimalnog efekta, preporučuje se njegova kontinuirana upotreba tokom nekoliko meseci.

● Koliko, u proseku, spava vaše dete?

Studije pokazuju da nedostatk sna čini organizam podložnijim bolesti, odnosno da slabi imunitet – kako odraslih, tako i mališana. Zato je optimum od osam do deset sati sna neophodan za pravilno funkcionisanje dečijeg organizma. Upravo zbog toga, potrudite se da vaše dete na vreme odlazi na spavanje.

● Je li vaš mališan već usvojio osnovne higijenske navike?

Uverite se da vaše dete često pere ruke – sapunom. Posebno obratiti pažnju na higijenu pre i posle svakog obroka, kao i nakon igranja napolju, dolaska iz vrtića, kontakta sa kućnim ljubimcima, nošom, korišćenjem kupatila... Da biste pomogli svom mališanu da usvoji ovu važnu naviku, dozvolite mu da sam odabere svoj ručni peškir i sapun u zabavnim oblicima i bojama.

● Da li je vaše dete često izloženo duvanskom dimu?

„Dim cigarete sadrži više od 4.000 toksina, od kojih većina može iziritirati ili ubiti ćelije u telu“, kaže Beverli Kingslei, doktor medicine i epidemiolog u kancelariji za pušenje i zdravlje u centrima za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti. Deca su izloženija štetnim efektima dima u odnosu na odrasle, jer brže dišu. Osim toga, dečiji imunološki sistem slabije je razvijen, te teže može da se suprotstavi štetnim uticajima. Izlaganje pasivnom pušenju povećava rizik od upale pluća, bronhitisa, infekcija uha i astme. Takođe, ono može uticati na inteligenciju i neurološki razvoj dece. Zato, ako baš ne možete da kažete NE cigaretama, pušite na terasi ili ispred kuće, nikako u prostoriji u kojoj borave i vaši mališani.

● Vežbate li svi zajedno – kao porodica?

Istraživanja pokazuju da vežbanje povećava broj ćelija, „prirodnih ubica“, kod odraslih , kao i da redovna fizička aktivnost može imati podjednake koristi i za decu. Zato je važno da im budete dobar uzor. Vežbajte sa njima, umesto da ih samo izvedete napolje. Zabavne, ujedno i korisne, porodične aktivnosti uključuju vožnju biciklom, planinarenje, klizanje, košarku, tenis...

● Zahtevate li od pedijatra da vam napiše recept za antibiotik svaki put kada vaše dete ima prehladu, gripu ili oseća bol u grlu?

To zaista nije dobra ideja! Antibiotici tretiraju samo bolesti uzrokovane bakterijama , ali većinu onih u detinjstvu zapravo je uzrokovanih virusima.

Maja Gašić

Autor