Pet načina da ojačate dečji imunitet prirodnim putem

Autor:

30.11.2018 11:23

Foto:

Foto:Nosić koji curi. Prehlada i kašalj koji se neprestano vraćaju. Temperatura. Stomačne tegobe. Ovo su samo neki od problema sa kojima se susreću roditelji u zimskom periodu, kada su deca izloženija virusima prehlade i gripa, posebno ukoliko svakodnevno odlaze u kolektiv.

- Istraživanja pokazuju da deca u proseku od infekcija respiratornog sistema obole 4-7 puta godišnje - ističe mr ph spec. Jelena Šteković. Međutim, nisu sva deca pojednako bolešljiva. Kako bismo svoje dete zaštitili od infekcija, ne možemo ga držati pod staklenim zvonom, ali mu možemo ojačati imunitet. Koje korake da preduzmemo?

1. Korigujte ishranu jer sve kreće iz stomaka

Poznato je da je imuni sistem odbrambeni sistem koji štiti organizam od štetnih uticaja različitih agenasa iz spoljašnje sredine. “Ono što se manje zna jeste da su creva najveći organ imunog sistema čoveka, jer se u njihovom zidu nalazi preko 70% ukupnog broja imunih ćelija organizma”, objašnjava mr ph spec. Jelena Šteković. Zbog toga je veoma važna pravilna ishrana. Postoje klinička ispitivanja koja pokazuju da ishrana koja obiluje šećerima spušta imunitet. Dakle, ograničite unos slatkiša, kao i hrane sa aditivima, a ishranu svog mališana bazirajte na svežem povrću i voću, semenkama, žitaricama celog zrna, legumima, jajima i mesu.

2. Održavajte crevnu mikrobiotu svog deteta

- Crevna mikrobiota, koju čine milijarde korisnih (probiotskih) bakterija prirodno nastanjenih u crevima, veoma je važna za pravilan razvoj organizma - kaže mr ph spec. Jelena Šteković. Ove prijateljske bakterije nam pomažu da varimo hranu, izbacuju toksine iz organizma i štite nas od agresivnih bakterija i virusa koji napadaju imuni sistem. Kada se poremeti bakterijska ravnoteža u organizmu, deca postaju podložnija infekcijama.

 - S obzirom na to da se bebe rađaju sa potpuno sterilnom crevnom florom za njih je i te kako važno brzo i pravilno sazrevanje digestivnog sistema, jer je to prva barijera u odbrani organizma -  ističe mr ph spec. Jelena Šteković - Deca tek sa dve godine života stiču imunitet odraslih. Upravo u tom periodu je važno delovati preventivno, odnosno pomoći u formiranju mikrobiote creva deteta, čime se smanjuje rizik od eventualnog nastanka alergijskih i akutnih bolesti.

Održavanjem prirodnog balansa crevne mikrobiote jača se imunitet deteta. U tu svrhu se danas sve više koriste sinbiotici (ProbioKid immuno) - preparati koji predstavljaju kombinaciju probiotskih bakterija i prebiotika. Kontinuiranom primenom ProbioKid immuno dokazano se smanjuje učestalost respiratornih infekcija, učestalost upotrebe antibiotika, pojave povišene telesne temperature, kašlja, rinoreje (sekrecije iz nosa) i broj dana odsustva dece iz kolektiva (i roditelja sa posla).

3. Pomozite deci da se oslobode stresa i zabrinutosti

Uz savremeni način života, kada su roditelji neprestano prezaposleni i u žurbi, a deca veoma često imaju predugačke spiskove obaveza, trpi i zdravlje. Često zaboravljamo da se i kod dece javlja isti telesni odogovor na stres kao i kod odraslih — podiže se nivo hormona kortizola i adrenalina, što negativno utiče na imunitet. Zapamtite, veoma je važno da deca imaju vremena za opuštanje i kreativnu igru.

4. Ne kaže se uzalud da je san najbolji lek

Veoma često, deca ne spavaju dovoljno. U zavisnosti od uzrasta, deci je potrebno između osam i četrnaest sati sna dnevno. Za pravilno lučenje hormona melatonina (hormona sna) deca treba da spavaju u mraku, a ne sa uključenim svetlom. Takođe, pobrinite se za to da u dečjoj sobi bude što manje elektromagnetnog zračenja, dakle, kompjutere, televizore, telefone udaljite od mesta na kojem dete spava.

5. Povišena temperatura pomaže u borbi protiv infekcija

Iako mnogi roditelji osete paniku čim teromometar počne da pokazuje da je temperatura povišena, treba imati u vidu da je ona zapravo samo simptom, a ne uzrok bolesti. Povišena temperatura je način na koji se dečji organizam bori protiv infekcije pa lekari danas ne savetuju da se detetu daju antipiretici ukoliko temperatura ne prelazi 38,5. Podrazumeva se da nije dobra ideja da dete lečite sami, već je potrebno da tok infekcije prati i vaš izabrani pedijatar.

Maja Gašić

Autor