Da li su jaja izvor zdravlja?

Autor:

14.04.2017 18:23

Foto:

Foto:



Uskršnji praznici su stigli i sa njima bogata i ukusna trpeza, koja se ne može zamisliti bez ukrašenih jaja - simbola izvora života.

Evo šta kažu nutricionisti kako jaja utiču na naše zdravlje, koliko su hranljiva i koliko su bogata holesterolom

Jaja su na mnogo načina dobra za vaše zdravlje, piše nutricionista Lisa Drajer u autorskom tekstu za CNN. Pre svega, jaja su bogata hranljivim materijama, sadrže kvalitetne proteine i devet važnih amino kiselina koje ljudsko telo ne može da proizvede, pa ih unosimo kroz hranu.

Proteini u jajima pomažu jačanju mišića i sitosti, što je od velike važnosti za kontrolu telesne težine.

Jedna su od retkih namirnica koja sadrži vitamin D i izvor su holina koji može da spreči defekte kod novorođenčadi. Jaja sadrže i vitamin A, vitamin B12, riboflavin (B2) i antioksidans selen, kao i lutein i zeoksanin, koji su dobri za vid.

Većina kalorija, vitamina i minerala nalazi se u žumancetu.

Ali šta je sa holesterolom? Istina je da su jaja bogata holesterolom, koji se takođe nalazi u žumancetu, ali ne sadrže mnogo zasićemih masti koje su veća opasnost za rast nivoa holestorola u krvi.

Nedavne analize su čak pokazale da veći unos jaja (do jednog jajeta dnevno) nije povezan sa povećanim rizikom od srčanog ili moždanog udara. Jedna finska studija iz 2016. u kojoj je učestvovalo 1.000 ljudi, zaključila je da unos jaja ili holesterola nisu povezani sa zakrčenjem krvnih sudova.

Ono što, međutim, može negativno uticati na vaše zdravlje je način na koji spremate jaja i hrana sa kojom ih kombinujete.

Poširano jaje (obareno jaje bez ljuske) sadrži 71 kaloriju i dva grama zasićenih masti. Omlet sa spanaćem i jednim žumancetom je takođe dobar izbor. Ali jaja pržena sa slaninom i holandez sosom sadrže 800 kalorija i 26 grama zasićenih masti.

Tako da uživajte u jajima, ali vodite računa kako ih jedete, poručuje Drajer. Savetuje i da jedete jaja sa hranom bogatom vlaknima, kao što su voće, povrće i integralne žitarice.

Komentari. (0)

Loading