Nađa Higl

Bila je šampion sveta, a onda se teško razbolela: Gde je danas i čime se bavi Nađa Higl?

Autor:

24.05.2024 18:03

Foto: M.M./ATAImages

Foto: M.M./ATAImages

Nađa Higl se povukla iz javnosti, ipak, njen privatni život budi znatiželju javnosti



Najbolja srpska plivačica svih vremena Nađa Higl oduševila je i zauvek osvojila srca ljubitelja sporta kada je 2009. godine postala prvak sveta u Rimu. 

M.M./ATAImages

 

Nakon što je prestižnu medalju donela u Srbiju, Nađa je imala je jednu od najperspektivnijih karijera među svim domaćim sportistkinjama kao prvakinja sveta u kategoriji dvesta metara prsno.

Pročitjate Nađa Higl - Moja glava je istrenirana da ne odustaje i da prkosi, a telo da sluša

Ljubav prema sportu rodila se u ranom detinjstvu, a o svojim počecima plivačica je svojevremeno govorila u emisiji „Preživeli”. 

- Deda po ocu bio je plivač. Bio je šampion, iako je bio slep. Njega to nije zaustavilo da ostvari neke svoje snove.

Ljudi koji imaju određen invaliditet ostalim čulima nadoknađuju taj nedostatak. Nije strano da oni u tome postanu najbolji - objasnila je.

Nađin otac radio je kao spasilac, a potom i kao plivački sudija. 

- Radio je kao spasilac na Tamiškoj plaži u Pančevu, bio je plivački sudija i prva osoba koja me je diskvalifikovala.

U početku sam se jako plašila vode. Tata je bio strašno ljut, jer nije bilo normalno da ćerka od spasioca sa Tamiša ima strah od vode.

Brat je odmah proplivao, kako su ga ubacili u vodu, a ja sam šest puta padala na polaganju. Nikako nisam htela da plivam - prisetila se Nađa Higl. 

Pročitajte Nađa Higl u novoj „Gloriji” - Šampioni se bore do kraja

U godinama koje su usledile Nađa Higl upoznaje Milana Boharevića kome se u septembru 2013. godine zaklela na večnu ljubav. U braku su dobili dvoje dece.

Na pragu tridesetih plivačici je otkrivena neizlečiva autoimuna bolest nazvana ulcerozni kolitis, što zapravo predstavlja bolest debelog creva.

- Stres i naporni treninzi glavni su okidači koji su mi aktivirali ulcerozni kolitis, autoimunu bolest debelog creva koju danas lekovima i biološkom terapijom držim pod kontrolom.

Mislim da je najveći uzrok moje bolesti stres jer bila sam dosta pod pritiskom, želela sam da ostvarim neki rezultat, da se u plivanju ostvarim najbolje što mogu, što mi se i dogodilo.

Onda poželiš još više od toga, i uvek misliš da možeš više da izguraš. A tu su i teški treninzi, sve je to dovelo do bolesti - rekla je ona gostujući u emisiji „Na prvom mestu” koja se emituje na TV Prva.

M.M./ATAImages

 

Prve simptome bolesti Nađa Higl je primetila u osmom mesecu druge trudnoće. 

- Kada se beba rodila, počeli su drugi problemi, odnosno i u prvoj trudnoći sam imala krvave stolice ali to smo povezivali sa hemoroidima jer se to kod trudnica često javlja.

U drugoj trudnoći sam imala češće stolice ali smo to povezivali sa veličinom bebe i pritiskom na creva. Ipak, problem je bio ozbiljniji - otkrila je sportistkinja koja zahvaljujući adekvatnoj terapiji bolest drži pod kontrolom.

Pročitajte Nađa Higl - Bolujem od teške, neizlečive bolesti, ali moja deca mi daju snagu da idem dalje

Godine 2021. Nađa se sa porodicom preselila u Sloveniju. Njen profil na društvenoj mreži Instagram sada je zaključan pa objave može videti samo nekolicina ljudi. 

Ipak, u opisu profila stoji „edukant integrativne geštalt psihoterapije”, što nam pokazuje da je po završetku profesionalne karijere promenila zanimanje. 

Komentari. (3)

Loading
Кокорин

25.05.2024 14:27

Ја се надам да Србија помаже Нађи финансијски. Брука би била да није тако.Све најбоље желим Нађи и њеној породици.

Gaga 68

25.05.2024 23:33

Predivna, žao mi je što je otišla i što nije sa nama, želim joj sve najjjjjlepše u životu.

Блаф

26.05.2024 11:09

Sraman odnos drzave Srbije je primorao Nadju da je napusti. Slovenija je to jedva docekala. Dokaz da se u Srbiji uspeh ne ceni.