Marija i Milan Popović: Kratki flert sa porocima


Kad putujem sa ekipom, ako krenemo po belom hlebu, mesu, kajmaku, posle toga nikome nije dobro. Svima se spava, nekog boli glava, nekome je muka i od posla nema ništa. I na terenu sam se uverio da se ljudi u gradovima sada hrane bolje i kvalitetnije nego oni na selu, ma koliko to zvučalo neverovatno. To me pomalo i plaši, jer se ishrana seljaka bazira na dosta brašna, običnog ulja i margarina, s malo zdravog povrća, koje obično sami uzgajaju. Sve drugo je vrlo diskutabilno, nažalost.

NAJZDRAVIJA ZIMNICA

Od njih troje Sofija je ponajmanje avanturista kad su novi ukusi u pitanju, drži se proverenih, a Marija i Milan vole da eksperimentišu.

U kući imamo dosta različitih ulja, od susama, bundeve, koštica grožđa, i rado ih stavljam u salate jer zaista mogu mnogo da promene ukus. Nekome su i čudna, baš kao što je i meni bilo ulje od kumina kad sam ga prvi put probala, mislila sam da neću moći da progutam ni zalogaj salate, ali sam ga zavolela već posle drugog puta. A zaprške nikako ne mogu da se odreknem, ma koliko se trudila. Baka mi je bila Vojvođanka i naučila me je na nju, ali svesna koliko ona nije zdrava, belo brašno zamenim onim od prosa, spelte ili neke druge žitarice i stavim ulje od koštica grožđa ili susamovo.

Popovići obožavaju čičoku, vrstu krompira, tvrde da je odlična u salatama, čorbama, kuvana. U njihovoj kući crni, beli i mladi luk su počasne namirnice i jedu se u značajnim količinama, ali samo u dane kad nemaju poslovnih aktivnosti i sastanaka. Vole i tikvice u raznim varijantama, a zahvaljujući Marijinoj mami Svetlani i baki Veri imaju verovatno najzdraviju zimnicu u gradu. I na kraju otkrivaju po jedan svoj porok.

Marija ne funkcioniše bez kafe, mora da popije određenu dozu tokom dana, a ja sam došao u fazu da ne mogu bez jednog piva dnevno – iskren je Milan.

PAGE    1   /   2   /   3   /   4
Autor: Gloria magazin/ Tanja Nikolić
Foto: Gloria magazin/ Jelena Jovanov
Podelite sa prijateljima:
Tagovi