Putovanje Vanje Ejdus: Mopedom po uzbudljivom Vijetnamu (foto)


Prelepa priroda

Vijetnam je poznat po divnoj prirodi. Pirinčana polja, reke, Vijetnamke koje veslaju nogama… Videla sam fenomenalne šume i kanjone, a nekoliko dana bila sam i u Halong Beju, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Dva dana provela sam na brodu obilazeći ostrva u ovoj oblasti, čija lepota ostavlja bez daha.

Bojan Perić: Sedmodnevna magija u vodama istočnih Kariba

Grad lampiona

Hoj An je neverovatan stari grad u srednjem Vijetnamu, i takođe je na Uneskovoj listi. Prilagođeniji je turistima, stanovništvo koliko-toliko govori engleski jezik, komunikativni su, pa je i snalaženje bilo bez većih problema. Zanimljivo je da se u svim radnjama, baštama, kafanicama nalazi na stotine lampiona raznih boja, a domaćini ih noću pale i često bacaju u reku, što izgleda božanstveno. Grad je blizu Južnog kineskog mora pa sam odatle svakodnevno odlazila na plažu. Obala je lepa i dugačka, a voda prijatna za kupanje.

Dirljiv oproštaj Vanje Ejdus od tate: Velika bol sažeta u dve reči

Ljubičasta palata

Obišla sam i Marbl Mauntins, gde se nalaze desetine pećina prepune religijskih simbola, pre svega ogromnih statua Buda i drugih, uklesanih u kamenu. Sledeća stanica bio je Hue, koji je u srednjem veku bio prestonica zemlje. Jedna od njegovih glavnih atrakcija je tvrđava, okružena debelim kamenim zidinama iza kojih se kriju Imperijalni grad, sa palatama i svetilištima, i Zabranjeni ljubičasti grad, u kome je živeo car. Prelepe i raskošne palate građene su pod velikim uticajem kineske arhitekture.

Avantura na mopedu

U delu zemlje gde su letovališta i gde je saobraćaj mirniji iznajmila sam moped, što mi je omogućilo najluđe avanture i upoznavanje okoline iz drugog ugla. Najuzbudljivije je kada se izgubite i zalutate u vijetnamska sela na mestima gde prestaju turističke rute i uplovite u najdublji Vijetnam.

PAGE    1   /   2   /   3
Autor: Gloria magazin
Foto: Gloria magazin, Jelena Jovanov,/ Guliver, Thinkstock/ Privatni album
Podelite sa prijateljima:
Tagovi