Nega lica

Grešite svakodnevno: Zbog ovoga vam koža brže stari, obratite pažnju

Autor:

12.03.2023 12:00

Foto: Photo by kevin laminto on Unsplash

Foto: Photo by kevin laminto on Unsplash

Zdrava koža je lepa koža, a pravilna nega pomaže nam da ona bude upravo takva, evo šta treba da izbegavate kako bi vaša koža izgledala mladoliko



Pravilno negovanje kože je veoma važno kako bi ona bila zdrava. Međutim, nekad umesto da pomognemo koži, u stvari uradimo suprotno. Koje greške u nezi kože mogu da učine da brže starimo?

Pročitajte Ima 73 godine, a izgleda kao da ima 18 - Ovo je tajna večne mladosti Vere Vang

Photo by Humphrey Muleba on Unsplash

 

Postoji nekoliko stvari u kojima možemo da pogrešimo kada je u pitanju nega kože, piše Lepota&Zdravlje. Uvek se postavljaju pitanja poput: Da li i koliko često treba prati četkice za šminku? Da li je poželjno menjati kozmetiku? I da li je neophodno da štitimo kožu od sunca i zimi? Evo na šta treba da obratite pažnju kako ne biste pravili greške koje će više štetiti vašoj koži nego što će joj pomoći.

Pročitajte Beauty trener Milica Jevrtić otkriva - Kada krema, a kada fluid i serum, sve o osnovim koracima nege

Photo by Birgith Roosipuu on Unsplash

 

Nepravilno odabrani proizvodi

Korišćenje neproverenih proizvoda za koje ste čuli od neke nasumične devojke na Instagramu ili ste kupili prvo što vam je palo pod ruku, može biti problematično. Na taj način, postoji mogućnost da završite sa osipom, crvenilom, suvoćom ili masnim sjajem koji se ne može eliminisati. Obavezno uvek pročitajte informacije na pakovanju. Izaberite proizvode koji su pogodno za vaš tip kože i godine. Izbegavajte narodne lekove koji obećvajau čuda. Ove greške u nezi kože bi mogle skupo da vas koštaju ako niste pažljivi.

Pročitajte Nega lica posle 40. godine - Džaba bacate pare, ovi preparati više nemaju efekta

Photo by Content Pixie on Unsplash

 

Zanemarivanje određenih koraka nege

Svakodnevna nega lica ima 3 glavna koraka: čišćenje, toniranje i hidriranje. Ako budete samo čistili lice, vaša koža će postati suva jer ćelije iz dana u dan gube vlagu. Takođe, ako ne skinete šminku, zatvorene pore će postati dom za bakterije koje će na vašem licu izazvati akne. Pene za umivanje, tonik i hidratantne kreme ne zamenjuju, već se dopunjuju i zbog toga nemojte izbegavati nijedan od ovih koraka.

Česta promena kozmetičkih sredstava

Želja da ispobate moderan novitet može da se završi vašim nezadovoljstvom. Da biste videli pravo dejstvo proizvoda, treba da mu date vremena da deluje. Dakle, proizvod bi trebalo da koristite najmanje mesec dana da biste videli njegove efekte. Nagla promena ovih proizvoda je jedino dobro rešenje u slučaju izazivanja osipa, iritacija ili drugih neprijatnih stanja.

Svakodnevna upotreba pilinga

Veruje se da će svakodnevno čišćenje učiniti lice mladim, nežnim i blistavim. Pilinzi zaista efikasno uklanjaju nečistoće sa lica, ali su njihove komponente prilično agresivne. Ako se piling koristi svakodnevno, on ostavlja mikrotraume na koži i narušavaju nnjenu hidrolipidnu ravnotežu izazviajući iritaciju.

Pročitajte Verovali ili ne - Džulija Roberts nikada ne napušta kuću bez ove kreme na licu

Photo by Andrea Piacquadiofrom Pexels

 

Samostalno ceđenje bubuljica

Koliko god da vas nervira crvenilo na licu, time što ćete kontantno iritirati bubuljicu nećete ništa postići. Istiskanje bubuljice je neće izbrisati i neće ukloniti crvenilo sa lica, ali zato može oštetiti kožu i izazvati infekciju. Pored toga, pigmentacija i ožiljci takođe često ostavljaju trag na licu koji je često nepopravljiv. Ako je zapaljenje akni jako, najbolje bi bilo da se obratite kozmetičaru ili dermatologu kako bi vam pomogli da se izborite sa ovim stanjem.

Korišćenje četkica za šminku bez njihovog čišćenja

Svaka devojka ima bar 2-3 omiljene četkice za šminku, a neke od nas imaju i čitav niz raznih četkica. Svakoj od ovih četkica je potrebno čišćenje jer na njoj ostaju čestice kozmetike i razne bakterije. U kombinaciji sa česticama proizvoda, bakterije se razmnožavaju i vraćaju na kožu. Perite četkice bar jednom nedeljno odstranjivačem šminke ili nežnim sapunima.

Pročitajte Zgodna košarkašica - Ovako je Bogdana izgledala pre udaje za Veljka, lice svi komentarišu (foto)

Photo by Coline Haslé on Unsplash

 

Korišćenje alkohola za čišćenje lica

Alkohol efikasno ubija bakterije, ali jako isušuje kožu. Iako će ovo možda zalečiti pojedinačne upale, on će istovremeno i oštetiti ćelije kože. Mnogi tonici i losioni sadrže alkohol, ali pored toga imaju hranljive i zaštitne komponente. Zbog toga se ovi proizvodi moraju pažljivo birati, posebno kada je u pitanju problematična koža.

Preskakanje kreme za zaštitu od sunca zimi

Mnogi ljudi pogrešno veruju da kreme za zaštitu od sunca imaju smisla samo u letnjim danima. Međutim, štetno dejstvo ovih zraka ne prestaje ni po oblačnom danu, ni zimi. Zato je poželjno ove kozmetičke proizvode nositi tokom cele godine. Posebno je poželjno da koristite ovu zaštitu ako imate staračke pege ili koristite proizvode sa kiselinama. Svakako nemojte preterivati sa nanošenjem ovih krema, koristite ih samo kad izlazite iz kuće.

Shutterstock

 
Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading