Opaka bolest

Leukemija se može vratiti i nekoliko puta, ovo su prvi simptomi, neki su slični koroni

Autor:

16.12.2022 18:31

Foto:

Foto:

Leukemija je danas odnela život Siniši Mihajloviću i rastužila ceo svet



Vest da je od lekemije u 53. godini preminuo Siniša Mihajlović zaustavila je ceo svet. Legenda fudbala uspešno se izborio sa opakom bolešću pre tri godine kada mu je presađena koštana srž, ali nažalost vratila se jača nego ikada. Lekari kažu da je ona takva, bolest sa kojom se nikada ne zna. 

Pročitajte Sa Sinišom je zauvek umro i deo njene duše, oglasila se Arijana, bol je prevelika

Guliver Getty Images

 

Akutne leukemije ili rak krvi nastaju tako što dođe do nenormalnog povećanja broja belih krvnih zrnaca u perifernoj krvi i mase leukocita u organizmu. Kod obolelih se javljaju anemija, infekcije i krvarenja, a dolazi i do uvećanja limfnih čvorova, jetre i slezine.

Najupečatljiviji simptom je ipak pojava znakova krvarenja po koži u vidu sitnih crvenih tačkica, modrica, ali i krvarenja iz desni, piše Lepa&Srećna. Kod žena to može biti dosta produženo menstrualno krvarenje.

Pročitajte Siniša prvi put u javnosti nakon drugog ciklusa hemioterapije, bolest ga je baš promenila (foto)

Shutterstock

 

Međutim, akutne leukemije se mogu manifestovati nespecifično - visokom temperaturom, obilnim znojenjem i lošim opštim stanjem što, u poslednje vreme, neke pacijente navede na pomisao da su zaraženi korona virusom.

U prvoj fazi bolesti veoma je značajno da se smanji rizik pacijenta od svih drugih infekcija. Lekari kažu da je takvim pacijentima neophodno čak i da vazduh bude prečišćavan filterima, a posete su dozvoljene samo ukoliko se nose hirurške maske i oprema.

Shutterstock

 

- Tačan uzrok nastanka leukemija je zasad nepoznat. Neki faktori kao što su jonizujuće zračenje, organski rastvarači, pesticidi, neki virusi i prethodna primena citostatika u lečenju drugih maligniteta mogu da oštete naš nasledni materijal, odnosno DNK i pokrenu nastanak leukemije - objašnjava Srpsko lekarsko društvo.

Shutterstock

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading