Dosadne crne tačke: Kako da se rešite mitisera

Autor:

26.04.2021 13:25

Foto:

Foto:

Mitiseri ili komedoni ili noćna mora nastaju kao posledica preteranog lučenja sebuma lojnih žlijezda u kombinaciji s bakterijama, prašinom i ostalim nečistoćama



Mnogim ženama, ali i muškarcima, bez obzira na uzrast, stvaraju brojne probleme i ne mogu ih se jednostavno rešiti. Najčešće se nalaze na području nosa, brade i čela, u tzv. T zoni.

Ljudi misle da su mitiseri tamni jer je to boja prljavštine u porama. Istina je, mitiseri su crni ili tamnosivi, jer ulje i mrtva koža koji začepljuju pore oksidiraju kad dođu u kontakt sa vazduhom.

Pročitajte i Kendal Džener - Put do savršenog tena

Elena Volf/iStock/Getty via Guliver

 

Ako imate problema s mitiserima, evo nekoliko saveta kako da sa njima izađete na kraj.

Čistite lice dva puta dnevno

Redovno pranje lica može pomoći kod mitisera, pa čak i kod akni. Znoj koji se nakuplja na licu može začepiti pore i uzrokovati pojavu mitisera. Neka vaš gel ili pena bude na bazi salicilne kiseline, jer ona s lica skida mrtvu, površinsku kožu i ne samo da otčepljuje nastale mitisere, već pomaže u sprečavanju ponovnog začepljenja pora.

Pročitajte i Sofija Loren i Dženifer Lopez složne - Kada ovo naučite, pobedićete starenje!

sinitta leunen unsplash

 
Isprobajte trake za mitisere

Trake za mitisere privremeno uklanjaju sloj kože, ali neće sprečiti povratak komedona, jer ne regulišu proizvodnju ulja na vašoj koži. Za najbolje rezultate pokušajte prethodno da naparite lice, npr. iznad lonca ključale vode (uz velike mere opreza), kako biste otvorili pore, a potom nanesite trakice.

Pročitajte i Novi trend nege lica koji je osvojio žene širom sveta!

jens kreuter unsplash

 
Koristite kremu za sunčanje bez ulja

Važno je da nanosite kremu za sunčanje bez obzira na vrstu kože koju imate: masnu, suvu ili osetljivu. I važno je da je nanosite tokom svih godišnjih doba, a ne samo na plaži. Srećom, postoje neke sjajne opcije bez ulja koje će efikasno blokirati UVA i UVB zrake.

Pročitajte i Kako da vam šminka traje ceo dan

Photo by Shiny Diamond from Pexels

 
Piling

Postoji niz nežnih hemijskih pilinga koje možete koristiti. Potražite one koji sadrže alfa i beta hidroksi kiseline (AHA i BHA). To su nežne kiseline koje pomažu u uklanjanju mrtvih ćelija kože. Kada je koža čista i drugi preparati bolje prodiru u kožu i deluju efikasnije. Samo zapamtite da AHA i BHA uklanjaju sloj kože, što može učiniti kožu ranjivijom na UVA i UVB zrake, zato ne zaboravite svoju zaštitu od Sunca.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading