Kendal Džener: Put do savršenog tena

Autor:

23.03.2018 16:20

Foto:

Foto:



Lečenje akni je spor i dugotrajan proces za koji nema magičnog rešenja, ali postoji adekvatna nega - određeni losioni, kreme i serumi, tretmani kod dermatologa i, u poslednjih nekoliko godina, laserska terapija

Dru Barimor o tajnama dobrog izgleda: Stop plastičnim operacijama i skupoj garderobi

Ako Kendal Džener kao najplaćenija manekenka na svetu, koja je samo u 2017. zaradila 22 miliona dolara, godinama ne može da se izbori sa aknama, šta preostaje nama, “običnim smrtnicima” nego da poverujemo da je za bubuljice potrebna teža artiljerija od skupih sredstava za negu lica. I nema samo ona problem sa aknama. Muku sa njima muče i pevačice Kejti Peri i Lorde, kao i glumice Kameron Dijaz, Megan Foks i Kira Najtli.

Објава коју дели Megan Fox (@the_native_tiger) дана 8. Дец 2016. у 11:10 PST

No, sve one su sa svojim nesavršenostima “na ti”, i to je nešto što je želela da pokaže i Kendal kada se nedavno na dodeli Zlatnog globusa pojavila u perfektnoj garderobi, sa modernom frizurom i istačkanim licem koje su svi komentarisali. Njen tvit “nemoj da dozvoliš da te to s... ikada zaustavi” bio je dovoljan da zauzda sve dugačke jezike.

Da akne znaju da unište ako ne ceo život, ono bar raspoloženje, zna osam od deset tinejdžera i - kako pokazuje statistika - preko osamdeset odsto svetske populacije starosti između 15 i 25 godina. Međutim, od njih nisu pošteđeni ni stariji, te sa aknama vodi borbu više od tri odsto ljudi koji su prešli 40. godinu. Brojna istraživanja dokazala su da one nemaju toliko veze sa unosom određenih namirnica, slatkiša na primer, koliko sa disbalansom hormona u organizmu. Najčešće se javljaju u periodima kad smo pod stresom ili u PMS-u, imaju ih i žene sa policističnim jajnicima, a nastaju kad prekomerno aktivne lojne žlezde (obično u pubertetu) proizvode previše masti (sebuma) te njime pune ćelije kože i začepljuju pore. U takvoj sredini bakterije počinju da se razmnožavaju i stvaraju upalu.

Sara Džesika Parker: Mali trik Keri Bredšo za mladolik izgled (foto)

U najvećem broju slučajeva nastanak akni u vezi je sa genetikom, ali veliku ulogu u tome igra i higijena. Ukoliko se ne tretiraju na vreme i pravilno, one mogu prerasti u problem koji će potrajati mesecima, pa i godinama. Zato se aknama treba pozabaviti čim se pojave. Uz pravi tretman, koji će vam odrediti stručnjak - dermatolog, farmaceut ili lekar opšte prakse - oslobodićete ih se za nekoliko nedelja, ali sigurno ne za manje od tri, jer ne postoji magično rešenje.

Објава коју дели Cameron Diaz (@camerondiaz) дана 6. Нов 2015. у 2:01 PST

Akne se mogu tretirati na nekoliko načina. Postoje antibakterijski preparati sa salicilnom kiselinom, sumporom, katranima, benzoil peroksidom, za teže slučajeve koriste se lokalni antibiotici, a za baš teške antibiotici koji se unose oralno , ali s njima treba biti vrlo pažljiv, odnosno ne uzimati ih bez dozvole lekara. Tu je i abrazija kože, skidanje njenih površinskih slojeva mehaničkim i hemijskim putem, a kod najtežih oblika primenjuje se hormonska terapija.

Kejt Blančet: Kontroverzni tretman podmlađivanja o kojem svi pričaju

Uz sve to obavezno je redovno čišćenje lica odgovarajućim sredstvima, minimum dva puta dnevno, kako bi se uklonio mrtvi sloj sa površine kože i sprečilo začepljenje pora. U poslednje vreme u borbi protiv akni koriste se laseri, koji daju izuzetne rezultate za vrlo kratak period.