Nega osetljive kože oko očiju u zimskom periodu

Autor:

28.01.2018 22:00

Foto:

Foto:



Hladno vreme zahteva dodatnu brigu o celom licu, a pogotovo području oko očiju gde je koža najosetljivija i o kojem treba voditi računa na poseban način

Ukoliko brinete o svom izgledu i pravilno se negujete, onda sigurno imate jednu kremu za lice, a drugu, posebnu, za područje oko očiju, jer je u toj regiji, sačinjenoj od 22 mišića koji su u konstantnom pokretu, koža najtanja i najosetljivija.

To je razlog zbog čega se najpre na njoj primete prvi znaci starenja, takozvane “bore smejalice”. Uz to, njena hidrolipidna barijera je slaba i poseduje malo kolagenih i elastinskih vlakana. Često je pogođena dehidratacijom i suvoćom, a pored toga što trpi 15 hiljada treptaja dnevno, podnosi i sva žmirkanja, mrštenja i čkiljenja - leti zbog sunca, a sada u zimskom periodu zbog snežne beline. Osetljivoj koži oko očiju ne prija hladnoća, a nemamo kako drugačije da je zaštitimo nego kremom.

Ukoliko želimo da ublažimo “svračije nožice”, što duže zadržimo mladalački i svež izgled i imamo ujednačen ten na ovom području, sa njegovom negom treba da započnemo oko dvadeset i pete godine. Kreme za predeo oko očiju poseduju manje koncentrovanih, aktivnih sastojaka i laganije su teksture. Sadrže mikromolekule koje koža lakše upija, za razliku od krema za lice koje u sastavu imaju velike molekule.

Takođe, važno je odabrati proizvod koji odgovara eventualnom problemu ove regije. Tu su oni za hidrataciju, za zaštitu od prevremenog starenja, popunjavanje bora, smanjivanje otečenosti kapaka i protiv podočnjaka. Pored toga, bitno je kako ih nanosimo - u ovom slučaju isključivo tapkanjem, i još važnije, šta radimo pre stavljanja kreme, balzama, seruma ili losiona: kako i čime čistimo kožu i na koji način skidamo šminku. Poželjno je da to radimo preparatima namenjenim za ovo područje i blagim, umesto grubim pokretima.

Niko ne voli natečene kapke, kesice ispod očiju i tamne kolutove do brade, ali se svako sa tim ponekad susretne. Bilo koja promena u organizmu prvo se primeti na ovom delu lica, a podočnjake i kesice, baš kao i fleke, dodatno pogoršavaju nezdrave navike kao što su pušenje, ispijanje više od dve kafe dnevno, prekomerni unos soli i nedovoljno tečnosti. Tu su i neredovan san, kao i genetske predispozicije. Ali, na tržištu postoji mnogo proizvoda koji se bore protiv ovih tegoba i koji zaista daju rezultate. Oni su najčešće na bazi plavog zvezdana i ekstrakta kakaoa - biljnog kofeina. Preparati koji sadrže semenke modrog lotosa, maka i korena belog sleza dovode do smanjenja mišićnih kontrakcija, pa sprečavaju nastanak bora. Dobar antirid često u sastavu ima i dnevni ljiljan i mimozu, koji deluju na duboke linije i umanjuju ih. Ako ste u zrelom dobu, odaberite proizvode koji ubrzavaju cirkulaciju, utiču na slobodne radikale i jačaju kolagena vlakna.

Velika količina kreme utapkana oko očiju ne znači da ćete se preko noći osloboditi “bora smejalica”. Svakodnevno je dovoljna ona zrna graška, a nanesite je malčice iznad jagodične kosti, pazeći da ne dodirnete donji kapak jer tako možete iziritirati sluznicu oka. Antirid nanosite domalim prstom, jer on izaziva najmanji pritisak, a tapkanje izvodite od spoljašnjeg ugla oka ka nosu, pošto je to smer suprotan od nastanka bora. Danas većina proizvoda za negu ove regije sadrži aplikator koji podseća na masažer, pa umesto prsta možete upotrebljavati njega.

I za kraj, treba naglasiti da je važno oči zaštititi i od ultraljubičastog zračenja. Tu kreme ne pomažu, ali naočare su efikasne.

Maja Gašić

Autor