Sunce koje miluje: Sredstva za sunčanje nove generacije i kako odabrati najbolje?

Autor:

20.07.2019 14:30

Foto: Izvor:Gloria magazin/Jelena Milinčić, Foto:Guliver/Getty images, Promo

Foto: Izvor:Gloria magazin/Jelena Milinčić, Foto:Guliver/Getty images, PromoSredstva za sunčanje novije generacije ne samo da pružaju zaštitu od UVA i UVB zraka, ona su i nemasna, vodootporna i ne začepljuju pore, a štite i od raznih zagađenja, fotostarenja, gubitka elastičnosti kože i bora

O proizvodima koji štite od štetnog sunčevog zračenja odavno više ne govorimo samo kao o “kremama za sunčanje”. To nisu više sredstva koja se nalaze samo u obliku kreme, mogu biti i u vidu ulja, pene, sprejova i mejkapa. U poslednje vreme se velika pažnja obraća na supstance koje ulaze u njihov sastav, sve više se govori o tome kako je važno prilagoditi ih tipu kože, koristiti posebna za telo i lice, stavljati ih tokom cele godine, a ne samo leti, i o tome koliko su štetna po životnu sredinu.

Čini se da je sve teže odabrati preparate sa zaštitnim faktorom, pogotovo ako se ne razumeju sve oznake na njima. Najvažnija je, naravno, SPF, odnosno sun protection factor, a tokom vrelih meseci treba uvek birati veći od 50. Zatim su tu UVB i UVA koje se odnose na zaštitu od zraka koji prave oštećenja na površini kože i onih koji prodiru duboko u nju i izazivaju razna oboljenja.

Razlikujemo i proizvode koji imaju hemijske od onih sa mineralnim filterima. I jedni i drugi su delotvorni kao zaštita. Prve koža upija i oni apsorbuju sunčevu svetlost pretvarajući je u toplotu koja se kasnije oslobađa kroz kožu. Laganiji su i manje masni, ali treba da se nanesu 20 minuta pre izlaska iz kuće. Mineralni sadrže prirodne supstance koje odbijaju sunčeve zrake. Koža ih ne upija već deluju kao štit od radijacije. Nežniji su prema osetljivom epidermu, manja je mogućnost iritacija jer ne dolazi do zagrevanja kože usled hemijske reakcije između filtera i UV zraka. Takođe, manje začepljuju pore od hemijskih i duže traju.

Sredstva za sunčanje novije generacije najčešće su u gelu, koji se lako nanosi i na mokru i na suvu kožu, nije mastan, ne lepi se i ne ostavlja bele tragove na garderobi. A ako koristite mejkap tokom leta, danas je tu onaj sa zaštitnim faktorom, čak i sa SPF 50+, kao što je, recimo, Shiseido Perfect UV Protector Wet Force puder koji odoleva vodi.

Maja Gašić

Autor