Koža u menopauzi zahteva dodatnu hidrataciju, evo kako da je negujete

Autor:

04.12.2020 16:50

Foto:

Foto:Menopauza ne podrazumeva samo izostanak menstruacije, već i mnoge druge stvari.

Valunzi, gojaznost, promene raspoloženja i problemi sa spavanjem samo su neke od njih. Hormonske promene utiču na ceo organizam, a koža u menopauzi postaje istanjena i suva.

Pad estrogena i progesterona može dovesti do gubitka kolagena, pa koža postaje manje čvrsta i neprijatno zategnuta. Cirkulacija se usporava, vlažnost epitela smanjuje, a lice izgleda opušteno i beživotno.

Pročitaj i: Bez igle i noža do mladalačkog izgleda, da moguće je!

Srećom, male promene u nezi pomoći će vam da umanjite prekomernu suvoću povezanu sa menopauzom. Pad hormona je nešto što ne možete izbeći, ali postoje navike koje možete promeniti. Prekomerno pranje lica, izlaganje ekstremnim temperaturama, pa čak i obilno znojenje negativno utiču na kožu. Slično važi i za pojedine lekove.

Kakve proizvode koristiti? Potražite hidratantne preparate sa sastojcima koji podstiču stvaranje kolagena. Opredelite se za nežne formule bez agresivnih supstanci. Šminku, višak ulja i ostalu nečistoću uklonite micelarnom vodom koja će istovremeno osvežiti i ovlažiti kožu.

Getty via Guliver

Serum na bazi vode idealan je za jutro jer ga koža brže upija, dok formula na bazi ulja traje malo duže, što je čini pogodnom za noć.

Koža u menopauzi zahteva dodatnu hidrataciju

Ne zaboravite na hidratantnu kremu. Potražite onu koja je bez mirisa i sadrži ceramide, glicerin i hijaluronsku kiselinu. Ti sastojci će ojačati zaštitnu barijeru i sprečiti gubitak vlage. Hijaluronska kiselina će zadržati vlagu i učiniti kožu jedrom, dok je vitamin C antioksidans koji će podstaći stvaranje kolagena, piše lepotaizdravlje.rs.

Ne zaboravite da koristite UV zaštitu. Koža tokom vremena gubi sposobnost da se nosi sa oksidativnim oštećenjima koja nastaju tokom izlaganja suncu. Krema za sunčanje potrebna je ne samo leti, već tokom cele godine, kad god su dani vedri i sunčani.

Pored kozmetičkih preparata, na izgled kože utiču i navike kao što su pušenje i konzumiranje alkohola. Oni su povezani sa gubitkom kolagena i mogu dovesti do ubrzanog starenja kože. Optimalan unos vode i uravnotežena ishrana takođe će pomoći da koža u menopauzi zadrži blistavost i jedrinu.

story.rs/NP

Autor