Fuzetea: Osećaj vredan milion dinara

Autor:

26.07.2018 15:21

Foto:

Foto:



Da li ste znali da je 2002. godine bogati kupac platio 180.000 juana (skoro 28.000 dolara) za 20 grama kineskog legendarnog Da Hong Pao čaja? Ova cena je čak i u kineskoj kulturi, koja je stara 1.500 godina i koja je posebna upravo zbog ispijanja čaja, bila zapanjujuća.

Postavlja se pitanje - zbog čega ovaj čaj toliko košta? Nekoliko kineskih zvaničnika tvrdi da se njegov bogati cvetni ukus zadržava u ustima i nekoliko minuta nakon ispijanja.

Kineska vlada je 1998. godine prodala vrećicu ovog čaja na aukciji za neverovatnih 900.000 dolara, što bi odgovaralo ceni od oko 1.250.000 dolara za kilogram. Pošto je za jednu šolju ovog napitka bilo potrebno 2,5 grama, znači da jedan čaj Da Hong Pao košta čak 3.125 dolara.

Poslužiteljka čaja iz grada Vujišan u južnoj Kini rekla je:

- Ovaj čaj izgledom odaje utisak kao da je namenjen prosjacima, cenom da je rezervisan za careve, a srce mu je kao Budino.

Iznenađujuće, mnoge verzije čaja Da Hong Pao u Vujišanu su i više nego pristupačne. Cena kilograma je oko 100 dolara. Međutim, samo određena grupa biljaka koje potiču od izvornog drveta daje čaj koji je danas toliko na ceni, između ostalog zato što je toliko redak. Raste samo u provinciji Fudžijan u Kini, a to je samo na jednom mestu u blizini manastira Tianksing. Godišnja žetva je samo pet stotina grama.

- Izvorni čaj je toliko skup jer danas gotovo da nema tih prvobitnih biljaka. Njihova vrednost je gotovo neprocenjiva - kaže stručnjak Ksaning Vu.

S’ druge strane, verujemo da ipak ne morate „prodati bubreg“ ili otići u Kinu da biste uživali u ukusima čaja! Bilo koji čaj, topli ili ledeni, ima tu moć da nas opusti i pruži osećaj koji je zlata vredan.

Fuzetea, novi ledeni čaj na našem tržištu dolazi u četiri nova osvežavajuća ukusa: crni čaj-breskva-hibiskus, crni čaj-limun-limunska trava, zeleni čaj-mango-kamilica i crni čaj-šumsko voće. Jedinstvena fuzija ekstrakta čaja, u kombinaciji sa voćem i biljem potpuno će opčiniti vaša čula! Zaboravite sve što ste do sada znali o ledenom čaju jer Fuzetea donosi jedno sasvim novo iskustvo uživanja.

Maja Gašić

Autor