Dijeta za zdravo i vitko telo: Snižava pritisak i holesterol, a delotvorno topi i salo sa stomaka!

Autor: Maja Gašić

03.05.2017 12:49

Foto:

Foto:Režim ishrane koji su američki nutricionisti i lekari prethodne godine proglasili najdelotvornijim, osmislila je Marla Heler i prvobitno je namenjena osobama koje imaju problema s povišenim krvnim pritiskom.

Dijeta se zove DASH, a izvedena je od "Dietary Approaches to Stop Hypertension", što u bukvalnom prevodu sa engleskog znači "dijetalni pristup zaustavljanju hipertenzije". Međutim, iskustvo je pokazalo da je ovaj režim ishrane ne samo dobar u snižavanju pritiska, već i da uspešno topi kilograme, a posebno sa predela stomaka! Osobe koje su bile na DASH dijeti su za samo dva meseca oslabile i do 12 kg i smanjile obim struka za neverovatnih 15 cm!

Smanjuje apetit

Ideja nutricionistkinje Marte Heler je bila da osmisli jelovnik koji će povoljno uticati na zdravlje - sniziti visok krvni pritisak i holesterol, koji će biti bogat nutrijentima neophodnim telu, a koji će takođe i držati sitost. A najbolje za to su nemasni proteini, vlakna i zdrave masnoće, koji daju osećaj sitosti i tako kontrolišu apetit. Tako osnovu njenog režima ishrane čine niskokalorične namirnice koje su bogate ovim nutrijentima, a sadrže malo „nezdravog“ natrijuma, zasićenih masnoća i šećera. U suštini, bazira se na voću, povrću, integralnim žitaricama i nemasnim mlečnim proizvodima.

Dve faze

Dijetalni DASH plan se sastoji iz dve faze. Prva traje dve nedelje, jelovnik se sastoji iz tri glavna obroka i dve do tri užine. Bazira se na proteinskim namirnicama kao što su nemasno meso i riba, povrću (bez skroba), zdravim masnoćama - omega 3 (maslinovo ulje), malomasnim sirevima i orašastim plodovima, a ugljeni hidrati se izbacuju. Na ovaj način se smanjuje lučenje insulina, što za posledicu ima ubrzavanje metabolizma, a samim tim i mršavljenje. Takođe, dokazano je da su ugljeni hidrati glavni krivci za taloženje sala na stomaku. Njihovim izbacivanjem i promenom ishrane se upravo te masne naslage tope! Zato se u prvoj fazi i najviše stanjuje obim struka, čak i do sedam santimetra. Šećer i alkohol nisu dozvoljeni.

Druga faza traje sve dok ne postignete željenu težinu. U ovom periodu se u jelovnik uvode integralne žitarice, voće i skrobno povrće, ali se ne preteruje s porcijama. Kilogrami se skidaju nešto sporijim tempom , a cilj ove etape dijete jeste privikavanje na nov, zdraviji način ishrane koji će trajati celog života. Povremeno možete da uvodite i one „zabranjene“ namirnice, kao što su na primer slatkiši. Ne preterujte, jednom do dva puta nedeljno pojedite neki kolač ili štanglu čokolade, budite umereni u alkoholu, testu...

Vežbe tek nakon dve nedelje

Prve dve nedelje DASH dijete se ne preporučuje fizička aktivnost, ali u drugoj fazi je poželjna ako želite da malo ubrzate mršavljenje. Izaberite aktivnost koja vam najviše prija, iskoristite lepo vreme i šetajte bržim tempom. Budući da režim ishrane Marle Heler najbolje deluje na topljenje masnih naslaga u predelu stomaka, bilo bi dobro da radite vežbe za zatezanje mišića ovog dela tela, kako se zbog skinutih kilograma ne bi koža opustila. Dovoljno je da svakog dana odvojite po 20 minuta za trbušnjake i imaćete struk na kakvom će vam svi pozavideti!

- Primer jelovnika za 1. fazu -

Doručak: 1 kuvano jaje, 1-2 režnja pečene mesnate slanine, čaša soka od paradajza
Užina 1: kriška sira, šargarepa
Ručak: grilovana pileća prsa, zelena salata prelivena maslinovim uljem i sirćetom
Užina 2: 20-ak komada neslanog prženog kikirikija
Večera: salata od pasulja, zelena salata

 

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading