Januarska dijeta: Topi masnoće, čisti telo i podiže raspoloženje

Autor:

15.01.2018 20:44

Foto:

Foto:



Praznici su iza nas, gotovo je sa bogatim trpezama i uživanju u gurmanlucima, a sad se treba izboriti sa posledicama... Nadutost, tromost, višak kilograma, zamor, čuvena "januarska depresija"... svega se možete rešiti uz jednostavan režim ishrane koji je osmislio ameriki doktor Mark Hajman.

Autor ove dijete je osmislio startegiju kako da za vrlo kratko vreme podstaknemo telo da topi masne naslage. On smatra da je ključni faktor u mršavljenju i održavanju vitke linije zapravo održavanje niskog nivoa insulina. Uz njegov dijetalni režim ćete istopiti salo (posebno sa stomaka), smanjiti upalne procese u telu, ubrzati metabolizam, blokirati gene koji su zaslužni za taloženje masnih naslaga, poboljšati varenje, uspešno kontrolisati apetit i otkloniti stres i njegove negativne posledice!

Osnove dijete

Dr Hajman opisuje svoju dijetu kao brz način da se oslobodite suvišnih kilograma i drastično popravite stanje organizma tako što ćete ga očistiti od štetnih materija. A to ćete postići upotrebom moćnih namirnica i malim, ali zdravim promenama u načinu života. Dovoljno je da vodite računa da unosite optimalnu količinu hrane koja čiste telo od toksina i prestanete da jedete kad je naslađe! Šta to tačno znači? Kad osetite da ste 80% siti, odložite tanjir! Takođe, vrlo je važno da jedete polako, dobro sažvaćete svaki zalogaj, jer će na taj način vaše telo na vreme primiti signal da mu više nije potrebna hrana.

Zašto 10 dana?

Po Hajmaniovom mišljenju, 10 dana je optimalno vreme da se organizam osveži i započne njegovo „lečenje“. Plan je osmišljen da reprogramira hemiju u mozgu tako da zaustavi zavisnost od hrane i blokira hormone koji podstiču glad i talože masne naslage na stomaku. Da je ova teorija tačna, dokazao je eksperiment u kome je učestvovalo 600 ljudi. Oni su tokom 10 dana pridržavanja ovog režima ishrane, ukupno oslabili 2.000 kg, pritisak i nivo šećera u krvi im se smanjio, a potvrdili su da se sveukupno osećaju mnogo bolje!

Šta možete da jedete?

Dijeta dr Hajmana spada u one sa smanjenim unosom ugljenih hidrata i bazira se na svežim, neperađenim namirnicama. Jelovnik se sastoji uglavnom od svežeg povrća, proteina i zdravih masnoća. Šećer u svim oblicima treba izbegavati, kao i prerađenu hranu, mlečne proizvode, namirnice koje sadrži gluten, alkohol i kofein. Posebno se preporučuje hrana koja ima detoks dejstvo, kao što su jabuka, brusnica, limun, pomorandža, grejpfrut, crni i beli luk, šargarepa, kupus, brokoli, cvekla, orasi, badem, semenke suncokreta i bundeve... Takođe, dobaz izbor su i špargle, paprike, karfiol, boranija, kelj, zelena salata, pečurke, spanać, paradajz, masline, pileće belo meso, posna junetina, losos, tofu, puter od badema, maslinovo ulje, biljni začini...

Započnite dan vežbama!

Svaki dan započnite polučasovnom brzom šetnjom ili nekim drugim vidom fizičke aktivnosti. Ovo neka vam postane rutina, čak i kad završite s dijetom. Kad osetite da se stekli formu, pojačajte intenzitet treninga. Uvrstite aerobne i vežbe snage i postepeno produžavajte trajanje treninga, svake nedelje za po pet minuta.

Opuštajuća kupka

Svake večeri, tokom svih 10 dana dijete, priredite sebi polučasovnu opuštajuću detoks kupku. Napunite kadu toplom vodom i sipajte mešavinu morske soli, sode bikarbone i ulja lavande.
Ovakva kupka otklanja stres, opušta mišiće, vraća pH ravnotežu telu, eliminiše toksine, poboljšava cirkulaciju i kvalitet sna.

Detoks šejk

Namirnice: ½ šolje bademovog mleka (nezaslađeno i bez glutena), ¼ šolje oraha i badema (prethodno potopljenih u vodi i oceđenih), 1 kašika ulja semena lana, 2 kašike mlevenog semena lana, ½ šolje svežeg ili zamrznutog voća (maline, kupine, banane...), 60-120 ml vode, kockice leda
Priprema: Sve sastojke staviti u blender i dobro izmiksati.

 

DIJETA dr HAJMANA

Dajemo vam primer jelovnika za jedan dan. Za ostale dane kombinujte preporučene namirnice i pridržavajte se pravila da prekinete s jelom kad ste 80% siti!

Doručak: šejk za detoksikaciju
Jutarnja užina: 10-12 oraha
Ručak: krem čorba od špargle, 120-180 g ćurećih grudi grilovanih ili pečenih u rerni sa malo maslinovog ulja
Popodnevna užina: sveže povrće (brokoli, šaragrepa, celer...), umak od sušenog paradajza
Večera: grilovana posna morska riba, slata po izboru začinjena limunovim soko i maslinovim uljem

 

Maja Gašić

Autor