Oslobodite se upornog sala: Izbacite sedam namirnica koje sabotiraju mršavljenje

Autor:

06.11.2018 17:45

Foto:

Foto:



Dugo ste na dijeti, dosta ste smršali, ali onih poslednjih, tvrdoglavih desetak kilograma nikako da se rešite? Vreme je da preispitate svoj jelovnik. Postoji mogućnost da vam neke „zdrave“ namirnice blokiraju mršavljanje...

Američka nutricionistkinja i fitnes instruktorka Džej-Džej Virdžin, kroz bogato iskustvo u radu sa vrhunskim sportistima i holivudskim zvezdama, došla je do zaključka da hrana koju smatramo zdravom, zapravo može da sabotira proces mršavljenja. Virdžin smatra da intolerancija na određenu hranu može biti skriveni uzrok gojaznosti i, ako eliminišete namirnice koje je izazivaju, oslabićete i do pet kilograma samo u prve tri nedelje dijete!

“Pametna” dijeta: Kako da programirate telo da topi salo

Šta je intolerancija na hranu?

Intolerancija na hranu nije isto što i alergija na hranu. To je zapravo niz fizioloških reakcija koje vaše telo ispoljava kada u njega unesete određene namirnice. Ove reakcije se mogu posredno odraziti na imunitet, na hormone – pojačano lučenje insulina ili kortiziola, ili ukazati na genetski problem kao što je intolerancija na laktozu ili gluten (celijakija).

Prepoznajte simptome

Simptomi intolerancije na hranu mogu biti vrlo "obični", tako da često i ne možemo da ih odmah prepoznamo. Nadimanje, gasovi, malaksalost, otežano varenje, nervoza, česte promene raspoloženja, opstipacija, loš ten, kao i povećanje telesne težine, sve su to tegobe kojima obično ne pridajemo veliki značaj. Pripisujemo ih svakodnevnom stresu, nesanici, premoru, neredovnoj ishrani... Međitim uzrok je zapravo otpor našeg organizma prema određenoj hrani. Kako da znate koja je to hrana koja vam stvara probleme? Prema nutricionistkinji Virdžin, postoji sedam namirnica koje su se pokazale kao najčešći okidači, a to su: mlečni proizvodi, jaja, soja, gluten, kikiriki, kukuruz i šećer (i prerađeni i veštački zaslađivači). Da biste bili sigurni da vam baš one smetaju, izbacite ih iz ishrane na tri nedelje, a potom ih postepeno uvodite u jelovnik, da vidite kako se osećate. Ako primetite razliku, ako ste u te tri nedelje osetili poboljšanje - otkrili ste uzrok svojih problema!

Dobro zdravlje i savršeno telo su uvek u modi: Lako do ravnog stomaka

Pravila dijete

Virdžin je svoj dijetalni plan podelila u tri ciklusa:

I ciklus – transformacija

Tokom prve tri nedelje eliminisaćete iz ishrane "ozloglašenih" sedam namirnica – mlečne proizvode, jaja, soju, gluten, kikiriki, kukuruz i šećer. Vaši obroci će se sastojati od čistih proteina, zdravih masti, ugljenohidratnih namirnica koje su bogate vlaknima a sa niskim glikemijskim indeksom i povrća bez skroba. Jedan do dva obroka dnevno su zamenjena specijalnim "Virdžin dijetalnim šejkom", koji će vam pomoći da poboljšate probavu. Tokom ove tri nedelje, oslabićete i do pet kilograma.

II ciklus – prilagođavanje

U naredne četiri nedelje ćete polako uvoditi problematičnu hranu i testirati svoje telo. Ipak, najbolje je da i dalje izbegavate kukuruz, kikiriki i šećer. Svake nedelje ćete izabrati po jednu namirnicu od prestalih četiri, i jesti je četiri dana u toku nedelje. Ako za to vreme ne primetite nikakve negativne reakcije, ova namirnice je bezbedna i možete je vratiti u ishranu. Ali, ako primetite da vam ne prija, bolje da je izbacite iz jelovnika. Tokom drugog ciklusa, mršavićete u proseku kilogram nedeljno.

III ciklus - održavanje

Svrha poslednje faze je da usvojite ove navike za ceo život i naučite da prepoznajete signale koje vam vaše telo šalje. Preostale „problematične“ namirnice možete da uvodite jednom u dve nedelje, tokom kojih ćete testirati kako vaš organizam reaguje na njih. Slatkiše i ostale kalorične poslastice možete da jedete tek povremeno, što će vam biti dovoljno da zadovoljite svoje potrebe za slatkim i ostanete motivisani da se pravilno hranite i održavate vitak stas. Tokom trećeg ciklusa, možete i da uvedete fizičku aktivnost. Počnite sa 10-ak minuta laganijeg treninga (brzo hodanje), pa postepeno produžavajte za po 5 minuta (optimalno je 40 minuta, bar tri puta nedeljno) i pojačavajte intenzitet vežbanja (aerobik, vežbe snage, kardio treninzi...).

Bez skupih treninga i odlaska u teretanu: Vežba za sagorevanje kalorija po preporuci Kim Kardašijan

BIRAJTE HRANU!

DAćureće i pileće belo meso, posna svinjetina i jagnjetina, škampi, losos, semenke konoplje i lana, bademi, orasi, šumsko voće, zelena salata, kelj, paradajz, špargle, kinoa, integralni pirinač, sočiva, kokosovo mleko, maslinovo i palmino ulje 

NE - mlečni proizvodi, soja, kukuruz, kikiriki, gluten, jaja, šećer

Primer jelovnika za jedan dan I ciklusa 

Doručak: Virdžin dijetalni šejk: 1-2 kašike proteinaskog praha biljnog porekla (od konoplje ili integralnog pirinča), 1-2 kašike biljnih vlakana u prahu, ½ do 1 šolje zamrznutog šumskog voća, 1 šolja vode ili kokosovog mleka

Jutarnja užina: jabuka sa kašikom putera od badema

Ručak: grilovani losos, zelena salata začinjena limunovim sokom i maslinovim uljem

Popodnevna užina: humus sa na štapićima isečenim krastavcem i crvenom paprikom

Večera: jagnjeća rebra (do 200 g) pečena u rerni, premazana senfom i posuta ruzmarinom, barena blitva, salata po izboru

Maja Gašić

Autor