Provereni saveti: Kako sačuvati preplanuli ten nakon mora

Autor:

26.08.2017 15:15

Foto:

Foto:Posle povratka sa mora mnogi žele što duže da ostanu preplanuli. Kako se koža obnavlja nije lako sačuvati boju, ali postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći u tome.

S obzirom na to da morska so i sunce u kombinaciji suše kožu, neophodno je i da je dobro nahranite i hidrirate. Osim tretmanima u kozmetičkim salonima, to možete učiniti i sami kod kuće.

Piling je obavezan

Mnogi kada se vrate sa mora izbegavaju piling zato što misle da će tako skinuti boju, što je pogrešno. Ovaj tretman će vam pomoći da ujednačite boju, i da koži povratite sjaj i mekoću, koju je izgubila tokom sunčanja. Koristite piling na bazi ulja sa sitnim granulama i nežno, kružnim pokretima ga utrljavajte na kožu.

Obratite pažnju na pH vrednost proizvoda

Kada se tuširate koristite gelove ili kupke sa nižom pH vrednošću, na bazi blagih i prirodnih sastojaka. Ovi proizvodi hrane kožu i ne skidaju boju, jer nisu jaki. Poželjno je i da bar tri puta mesečno na lice i telo nanesete masku na bazi vitamina i minerala koji dubinski hrane kožu, regenerišu je i osvežavaju. Ako maske pravite kod kuće najbolje su one od paradajza, jer odlično hidriraju.

Hidrantne kreme 

Beautiful woman massaging her face.Beauty image.

Pod uticajem štetnih faktora koža je veoma suva i zategnuta. Kako biste joj povratili vlažnost, sprečili perutanje i ljuštenje, neophodno je da je dobro nahranite i hidrirate. Zato svakodnevno posle tuširanja na lice i telo mažite hidrantne kreme, mleka ili losione koji odgovaraju vašem tipu kože, a najbolji su oni na bazi aloje, šea putera i ulja. Izbegevajte proizvode napravljene od voća, krastavca ili mleka, jer posvetljuju kožu. Takođe je poželjno da nanosite proizvode koji su namenjeni za negu kože posle izlaganja sunčevim zracima. Ovi preparati sprečavaju perutanje, kao i pojavu fleka i pega.

Vlažna koža bolje upija

Odmah posle tuširanja nanesite preparate u malim količinama, dok je koža još vlažna, kako bi se lakše razmazivali. Veća količina proizvoda za negu guši kožu, a osim toga osećate se masno i neprijatno.

Ulja za negu i elastičnost kože

Lice i telo, bar jednom nedeljno, namažite čistim maslinovim, arganovim ili bademovim uljem. Osim što ćete odnegovati kožu, ujedno ćete je i omekšati i učiniti je elastičnijom. U pojednim kozmetičkim linijama pojavila su se i ulja sa zlatnim česticama koja ističu preplanulost i daju koži još lepšu boju.

Prilagotite ishranu

Uključite u vaš svakodnevni meni goveđu džigericu, mleko, jaja, kajsije, spanać, šargarepu i sve žuto i crveno voće i povrće. Uvedite pravilo da popijete čašu soka od šargarepe svakog jutra. I bundeva je olična u svim varijantama, a zgodno je što je na jesen i dostupna na pijacama.

Maja Gašić

Autor