Nega lica u hladnim danima: Mineralni štit protiv suve i ispucale kože

Autor:

11.12.2018 20:30

Foto:

Foto:Da biste ojačali prirodnu barijeru kože lica tokom hladnih dana, kad je ona izložena negativnim uticajama iz spoljne sredine pa postaje suva, svrbi i zateže, treba da koristite proizvode na bazi algi, termalnih voda, peptida

Čak je i koži, koja je naša prirodna barijera od štetnih spoljašnjih uticaja, ponekad potreban telohranitelj. Pogotovo tokom hladnih i vetrovitih dana kad je izložena vremenskim prilikama koje dovode do njenog isušivanja, pucanja, iritacije. Tada joj je neophodna dodatna nega kako bismo je održali vlažnom, mekom i glatkom i sprečili pojavu bora.

Krenite u borbu protiv suve kože: Ublažite perutanje pomoću ovog jednostavnog recepta

Mada koža ima zaštitnu ulogu i sprečava gubitak tečnosti zahvaljujući masnoćama koje formiraju lipidni film na površini, hladan vazduh, ali i onaj suvi iz prostorija koje se greju, smanjuje količinu masnoća i vlažnosti, pa ona postaje suvlja nego obično zbog čega je podložnija svrabu i iritacijama, a hronična oboljenja kao što su seboreični dermatitis, ekcem i psorijaza su izraženija. Usled naglih promena temperatura i prelaska iz toplo u hladno javljaju se i crvenilo i prošireni kapilari. Zdrava koža sadrži od 20 do 30 odsto vlage, a dehidriranost se javlja kad vlažnost spadne ispod 10 odsto.

Pink đus: Jedan od najprodavanijih proizvoda u 2018. (foto)

Da ne bi bila neelastična, siva, ispucala i ljuspičava, tokom hladnih dana treba je dodatno hidrirati.

Pored krema sa hidratantnim sastojcima kao što je termalna voda, dobro je nabaviti i one na bazi ulja. Masnoće prave film na koži i sprečavaju gubitak tečnosti. Poželjno je da preparati za hladniji period godine poseduju ureu i glicerol pošto te supstance imaju veliki kapacitet vezivanja vode, zatim peptide koji utiču na dodatno stvaranje kolagena, a dragoceni su i vitamini. Kreme sa algama veoma su moćne jer intenzivno hidriraju i hrane, obnavljaju kožu i povećavaju njenu zaštitnu funkciju. Mada u ovo doba godine ne izaziva visoke temperature, sunce može da ošteti lice, pa valja koristiti proizvode sa zaštitnim faktorom. Ne treba zaboraviti ni na piling, koji uklanja mrtve ćelije i pomaže boljem prodiranju hidratantnih krema. Ako vam je koža izrazito suva, izbegavajte oštre piling maske i tonike na bazi alkohola, radije upotrebljavajte blage.

Glamufliranje: Omiljeni proizvod bjuti blogerki za prikrivanje najtamnijih podočnjaka (foto)

Osim dobre hidratantne kreme, suvoj i ispucaloj koži i te kako pomaže pravilna ishrana. Na njen izgled, pored gena, utiču i brojni faktori poput UV zračenja, zagađivača iz vazduha, nedovoljno sna, stresa, pušenja. Izbegavajte sve što joj šteti, a vodite računa i o tome da se ne tuširate vrelom vodom, koja je dodatno isušuje.

Maja Gašić

Autor