Jelena Đoković

Ovako Jelena Đoković rešava svađe između Stefana i Tare

Autor:

29.03.2024 20:05

Foto: Clive Brunskill / Getty Images

Foto: Clive Brunskill / Getty Images

Vaspitanje dece Jelena Đoković smatra veoma važnim, te metode koje koristi rado deli sa drugimaUsmeravanje i vaspitanje dece Jelena Đoković smatra najvažnijim zadatkom svakog roditelja.

Iako ne dozvoljava da bilo ko utiče na njen metod roditeljstva, ona priznaje da taj put nimalo nije lak. 

Photo by Clive Brunskill Getty Images

 

U okviru vebinara za roditelje supruga našeg najboljeg tenisera govorila je o tome kako kao majka vodi računa o odnosu svoje dece i kako rešava nesuglasice među najmlađim članovima porodice. 

Pročitajte Neko bez igračke, neko bez telefona, a Novakova i Jelenina deca bez ovoga ne idu na spavanje

- Treba kazati, recimo, vidim da ste se igrali one igre i sestra smatra da je sad na nju red za igračku, a brat kaže da je na njega red. Stavite se u njihove cipelice, deca treba da vide da ste došli kao neutralna osoba.

Oni će naravno negirati sve, ali onda opet insistirajte da se ne zovu pogrdnim imenima, da ne kažu jednom drugom – ti si lažov, grubijan… Dakle, treba da postoje jasna pravila u kući.

Kod mene je uvek u kući dogovor. U situacijama kad se prepiru kažem – hajmo sad tajm-aut, da svako kaže šta želi. Ćerka, pošto je mlađa, često neće da kaže.

Onda dam Stefanu da kaže šta on želi, pa onda opet insistiram da i Tara kaže svoje da bismo došli do rešenja, u suprotnom ćemo sve po Stefanovom…

Tako je podstičem da i ona kaže šta želi. I ubrzo oni zaborave oko čega su se svađali. U svemu je važno ne zauzimati stranu, već posredovati, pomoći deci da reše problem.

Pročitajte Viršle i majonez? Šta doručkuju deca Novaka Đokovića?

Kada je u pitanju vaspitanje dece, Jelena Đoković kao svojevrsni vodič koristi priču „Dijamant“ koju i sama neizmerno voli.

Ova priča kaže da je na kraju jednog sela čovek dotrčao do isposnika tražeći mu dijamant. On je, naime, sanjao gospoda koji mu je poručio da potraži sveca koji će ga učiniti bogatim.

Isposnik mu je dao veliki dijamant, na zaprepašćenje čoveka što mu ga tako olako daje. Sutradan je čovek ponovo došao do isposnika.

Pitao se koliko li je bogat isposnik kad mu je olako dao dijamant. Zato mu ga je vratio u zamenu za bogatstvo koje ga čini tako darežljivim. Tako je čovek postao mudračev učenik.

Simon Hofmann / Getty Images for Laureus

 

- Ova priča mi je važna jer smatram da uvek treba da imamo u vidu šta je nama kao roditeljima bitno, kad nam se deca svađaju, kad smo u ulozi nekog ko ima moć, kad ulazimo u sobu dok se deca otimaju oko nečega.

Zahvaljujući iskustvu, mi već znamo ko je kriv, ko je slabiji, ko prepredeniji, ali ova priča mene vodi u pravcu da pogledam šta nam je bitno – dragi kamen ili mudrost.

Pročitajte Postupak Jelene Đoković iznenadio, Novak ostao zatečen: Prestala sam da vaspitavam Stefana i Taru

Ako ćemo decu voditi ka materijalnom, navodićemo ih ka tom dijamantu. Ali najbolje je da se izmestimo i da izaberemo mudrost. Da im u tim situacijama budemo posrednici, da ih podstaknemo da se ne otimaju, da ne dokazuju ko je kriv, a ko u pravu.

Treba da im pomognemo da sami koračaju tako što ćemo ih u svim prilikama učiti da se izraze na pravi način i da uvek budu darežljivi, kao i taj isposnik kom nije bitno koliki je dijamant, već vrednosti poput empatije i darežljivosti.

Svaki roditelj želi da se deca dobro slažu, ali od svađe je gora ravnodušnost i zato je važno da iz te priče ponesemo ideju koliko je bitno da roditelj bude posrednik.

A to je teško jer roditelji nisu ni svesni da se često stave uz slabije dete, mlađe, osetljivije… Dakle, ne treba etiketirati, već samo posredovati.

Antonio Ahel / ATA Images

 

Vaspitanje dece Jelena Đoković ne krije već rado govori na tu temu kad joj se ukaže prilika i ističe da je traženje krivca najlošija stvar koju jedan roditelj može da učini. 

- Najopasnija pitanja u sukobu su ko je u pravu i ko je prvi počeo. A to roditelji često žele da odrede, mada ne bi trebalo. Možemo da izaberemo na šta ćemo se fokusirati – na dijamant ili vrline kao isposnik.

Pročitajte Moćno i neobično u isto vreme - Novak konačno otkrio, Stefan i Tara su imena dobili po...

Recimo, kad se deca svađaju oko igračke, treba da ih podučimo da mogu da dele, da čekaju na svoj red.

Mi decu treba da naučimo kako da izraze svoje emocije, a da ne napadaju nekog drugog - rekla je Jelena, a prenosi zadovoljna.rs.

Komentari. (0)

Loading