Katarina Bajec

Kad lekar postane pacijent: Doktorka Katarina Bajec iskreno o raku dojke

Autor:

23.03.2024 16:00

Foto: Amir Hamzić/ATA Images

Foto: Amir Hamzić/ATA Images

Doktorka Katarina Bajec o najstrašnijoj dijagnozi



Srbija je, nažalost, druga zemlja u Evropi po smrtnosti od raka dojke.

Doktorka Katarina Bajec priznala je da je i sama imala porodičnu istoriju ove bolesti jer su joj dva ženska člana imala karcinom dojke, njena baka i sestra.

Amir Hamzić/ATA Images

 

- Dajem primer sebe da bih lakše objasnila – karcinom dojke je maligna bolest, a fibroadenom je benigna promena, to je promena za koju ne očekujemo da će preći u malignu promenu.

- Za benignu bolest i kada se ukloni, ne očekuje se da može da se proširi na druge organe i tkiva, ali maligna bolest, ukoliko napreduje i ne otkrije se na vreme, ona se širi.

Kod raka dojke, najpre na limfne žlezde pa na udaljene organe i dovodi do metastaza i, nažalost, ukoliko terapija ne postoji i do letalnog završetka - rekla je doktorka Katarina Bajec u intervjuu za N1.

Doktorka Katarina Bajec se sa 21 godinom suočila sa problemom

Katarina je sa 21 godinom napipala fibroadenom, pratila ga je i tek nakon 23. godine je otišla na operaciju.

- Lekari su najčešće najgori pacijenti, to je nepisano pravilo. Ja jesam sa 21 godinom napipala promenu u jednoj dojci i znajući da je baka imala rak dojke, taj prvi momenat nije bio nimalo prijatan.

Prvo što vam prođe kroz glavu je ono najgore. Odlazim na pregled, gde se ustanovljava da se radi o fibroadenomu, benignoj promeni koja se podudarala i s periodom hormonskog statusa.

Međutim, s vremenom se broj fibroadenoma povećavao pa su bili prisutni u obe dojke, i došlo je do toga da budu konglomerati fibroadenoma u obe dojke i sve vreme su to benigne promene - priseća se.

Pročitajte Doktorka Katarina Bajec nije pristalica strogih dijeta, a vitku liniju duguje ovome

Kako je u međuvremenu i sestra obolela od karcinoma obe dojke, Katarini postaje opterećenje da zadržavanje svih tih promena može da dovede do nečeg ozbiljnijeg.

Uradila je genetičko testiranje jer je u porodici imala istoriju bolesti u mlađem periodu.

U konsultaciji sa lekarima van Srbije Katarina je dobila informaciju da kod nje ne mora da se radi profilaktička mastektomija što je bila jedina opcija u Srbiji i da operacija može da se izvede nekom naprednijom tehnologijom, da se fibroadenomi odstrane i da se sačuva tkivo dojke.

- Moja odluka je bila čisto medicinska jer takvu operaciju nisam imala mogućnost da obavim ovde - zaključila je doktorka Katarina Bajec.

Amir Hamzić/ATA Images

 

 

Komentari. (0)

Loading