Katarina Bajec nije pristalica strogih dijeta, a vitku liniju duguje ovome

Autor:

03.02.2021 19:00

Foto:

Foto:



Autorka TV formata ‘Zdravo misli’, doktorka Katarina Bajec nije pristalica strogih dijeta, dan započinje toplom limunadom i kvalitetnim obrokom, a u njenoj rerni se krčka najukusnija grdoba

Doktorka Katarina Bajec (42), autorka emisije “Zdravo misli” na kanalu Nova S, uverena je u ispravnost Hipokratove misli da je hrana lek, a lek hrana. Od kada zna za sebe ima vitku figuru, koju nisu narušila ni dva porođaja, a što se njenog jelovnika tiče, uglavnom se hrani zdravo.

- Obožavam voće, povrće, ribu i supe. Meso takođe jedem, ali mi nije omiljeno, tako da ga ne uzimam često. Ljudi nekada ne mogu da poveruju koliko voća i povrća pojedem. Nisam pristalica ekstremnog odricanja, to nije dobro za psihičko i fizičko zdravlje. Savetovala bih samo da se vodi računa o količini. Isto tako nisam pobornik krajnosti. Ključ je u umerenosti. Preterano konzumiranje hrane, pa potom neki režim gladovanja ili detoksikacije u trajanju od pet dana koji podrazumeva ispijanje sokova veliki su stres za telo. Uvek sam za balans između zadovoljstva i zdravlja. (Pročitaj: Jedete na nervnoj bazi? Prekinite začarani krug na ova 4 načina)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katarina Bajec (@dr.katarina.bajec)

Nije ljubitelj brze hrane, ali nekad se u žurbi desi da je pojede.

- Ja to zovem praznim kalorijama, jer ne idu u prilog zdravlju i ne pružaju mi zadovoljstvo. Zato se trudim da uvek imam vremena za zdrav obrok, što i drugima preporučujem. S druge strane, ne brinem se i kada uzmem nešto što i nije najzdravije, pošto je ono zdravo daleko češće u mom tanjiru, što je najvažnije. Pomodarstvo u smislu poštovanja trendova u ishrani, poput gladovanja, takođe ne podržavam. Takvi režimi imaju smisla samo ako za to postoje opravdani razlozi i ako ne ostavljaju posledice. Danas, nažalost, svi znaju sve o ishrani i zdravlju, pa sebi daju slobodu da o tome govore i savetuju druge, iako nisu zdravstveni radnici. Svaki restriktivni režim mora da se sprovede pod kontrolom lekara, jer može da ugrozi zdravlje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katarina Bajec (@dr.katarina.bajec)

Slatka energija

Katarina nikada nije držala dijetu, čak ni nakon rođenja dece.

- Nikada nisam imala problem sa težinom. Čini mi se da ceo život izgledam ovako kao sada. U prvoj trudnoći, a tada sam bila student druge godine fakulteta i imala samo 21 godinu, ugojila sam se svega 10 kilograma. Bila sam veoma ambiciozna i bez dana pauze, sa malom bebom, nastavila sam studije. Kako je sin, kom je sada 21, rastao, pratio je ono što učim. Već kao jako mali znao je mnogo toga o ljudskom telu. Nije se opredelio za medicinu. Student je elektrotehnike. Sa drugim detetom, koje sada ima četiri godine, bila sam trudna u zrelim godinama, ali ni tada nisam dobila na težini više od preporučenog. (Pročitaj: Savršenu liniju Iva Štrljić pripisuje čvrstom karakteru, a za doručak preferira ovaj slatkiš)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katarina Bajec (@dr.katarina.bajec)

Drži se pravila da je doručak najvažniji obrok.

- Moj dan započinje toplom limunadom ili čajem. Kafu ne pijem. Nisam njen ljubitelj. Divim se ljudima koji razlikuju vrste i arome kafe. Meni je sve to isto. Doručkujem rano. Jedno vreme sam jela ovsene kaše, a onda sam shvatila da moje telo brzo metaboliše ugljene hidrate i da mi treba jači obrok. Od tada uzmem jaja ili lososa. Ne preskačem doručak jer se bez njega ne osećam dobro. Moram biti iskrena i reći da se slatkiša nikada ne odričem, i obožavam ih. Sreća da sam jutarnji tip pa se ti slatkiši koje pojedem pre podne potroše do kraja dana. Kada se slako jede ujutro, to je energija za mozak, a kada se uzme uveče, onda su to naslage na stomaku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katarina Bajec (@dr.katarina.bajec)

U kuhinji je praktična. Sprema jela za čiju pripremu nije neophodno potrošiti mnogo vremena.

- U detinjstvu sam bila pošteđena kuvanja. Čak i kada sam dobila prvu bebu, roditelji su mi dosta pomagali oko svega, pa i pripreme hrane. Tek sam kasnije počela da istražujem recepte i kuvam. Prijatelji i porodica hvale moju grdobu. Kad je nađu na pijaci, obično je donesu meni da je spremim. Pravim je po receptu koji sam sasvim slučajno videla gledajući jednu turističku emisiju na CNN-u. Što se slakiša tiče, pravim samo one koji se ne peku, izuzev palačinki. Bilo je mnogo neuspeha sa poslasticama, ali pamtim jedne ledene kocke, kada sam platila danak neiskustvu i činjenici da ipak postoji razlog zašto je bitno slediti recept i ne menjati sastojke u njemu. Moje ledene kocke u pokušaju su, nažalost, završile u kanti, a ja sam verovatno tada i izgubila volju da se hvatam u koštac sa komplikovanim kolačima koji se peku.

Fizički je aktivna, ne zbog figure već iz potrebe i osećaja zadovoljstva.

- Nekad sam se bavila atletikom, skokom uvis. Uživala sam u tom sportu koji daje osećaj beskrajne slobode. Volim i sve sportove na vodi, kao što je jedrenje na dasci. Kada nisam u prilici da sam na vodi, idem u teretanu tri puta nedeljno i radim vežbe sa sopstvenom težinom. Prija mi da treniram i da sam fizički aktivna. To je moja potreba i odraz mog karaktera. Nikada ne vežbam iz obaveze već zbog dobrog osećaja da sam uradila nešto lepo za sebe. Posle vežbanja u telu se dešava niz procesa, luče se hormoni koji daju osećaj sreće. To je nešto što svi možemo da učinimo za sebe.

Lana Dedić

Autor