Jakov Milatović

Nepoznati detalji iz života crnogorskog predsednika: Jakov Milatović posebno je vezan za Jugoslaviju zbog jedne stvari

Autor:

06.04.2023 16:00

Foto: Ata Images

Foto: Ata Images

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović privukao je veliku pažnju domaće javnosti, ovo su detalji iz njegovog života



Otkako je odneo pobedu na izborima u Crnoj Gori, interesovanje za život novog predsednika Jakova Milatovića naglo je poraslo. 

Osim što je sa samo 37 godina ostvario ovaj impresivni rezultat i obreo se na tako visokoj državnoj funkciji, Milatović već ima zavidnu karijeru.

Pored uspeha na profesionalnom planu mladi političar je posvećen otac i suprug. Oženjen je Milenom sa kojom ima troje dece: ćerke Saru i Anu i sina Davida.

Pročitajte Neverovatno, ali istinito - Ovo je žena koje se Putin plaši (foto)

 

 

 

Jakov Milatović rođen je u nekadašnjem Titogradu, prestonici Crne Gore 1986. godine, gde je završio osnovnu i srednju školu. 

Predsednik Crne Gore na Ekonomskom fakultetu diplomirao je sa desetkom i proglašen je studentom generacije.

Usledila su usavršavanja širom sveta, a dobitnik je brojnih domaćih priznanja od Ministarstva prosvete, Univerziteta Crne Gore, Ministarstva spoljnih poslova i dr, kao i stranih stipendija.

Pročitajte Melanija mu je i nju oprostila - Sve ljubavnice Donalda Trampa (foto)

 

 

 

Kao stipendista britanske vlade završio je magistarske studije u oblasti ekonomije na Univerzitetu Oksford. Usavršavao se i na Univerzitetu u Pekingu, Liderskoj akademiji Univerziteta Standford i Univerziteta u Beogradu. Govori engleski, italijanski i španski jezik.

Radno iskustvo započeo je u NLB banci u Podgorici kao deo tima za upravljanje rizikom, zatim u Deutsche banci u Frankfurtu u timu za procenu kreditnog rizika zemalja sa fokusom na zemlje centralne i istočne Evrope. 

Od 2014. godine radio je u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) u timu za ekonomsku i političku analizu, prvo kao ekonomski analitičar za jugoistočnu Evropu a nakon unapređenja u poziciju ekonomiste pokrivao je zemlje Zapadnog Balkana iz kancelarije u Podgorici. 

Pročitajte Volim te, tata! Pogledajte kako je sin Vukan predsedniku čestitao rođendan, prva dama podelila fotografiju poklona

Ata Images

 

Milatović je 2018. godine unapređen u glavnog ekonomistu sa zadatkom da pokriva zemlje EU, uključujući Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju iz kancelarije u Bukureštu. Pisao je stručne tekstove za Vijesti.

U politiku je ušao kao ministar ekonomskog razvoja u kabinetu premijera Zdravka Krivokapića, prvoj vladi napravljenoj posle pobede udružene opozicije nad Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića 2020. godine, piše Stil.rs.

Zajedno sa bivšim ministrom finansija Milojkom Spajićem osnovao Pokret Evropa sad (PES) u junu prošle godine.

Pandemija korona virusa mu je umnogome promenila život. Naime, u vreme izbora 2020. bio je glavni ekonomista EBRD-a za Rumuniju, Bugarsku, Sloveniju i Hrvatsku i živeo je u Bukureštu, dok je vikende provodio u Crnoj Gori sa suprugom Milenom i decom.

Pročitajte Elegantno izdanje Tamare Vučić u Njujorku - Prva dama u omiljenoj boji od glave do pete FOTO

Filip Filipović/Getty Images

 

Kada su na snagu stupile oštre mere i zabrane zbog loše zdravstvene situacije na globalnom nivou, Milatović je odlučio da se vrati u rodnu zemlju i posao obavlja od kuće, što je i bila preporuka banke kada je intenzivnije počeo da se pojavljuje u medijima.

Novoizabrani predsednik Crne Gore istakao je da je njegov odnos prema Srbiji oduvek bio pun ljubavi, kao i da je cela njegova porodica imala snažan osećaj ka Jugoslaviji.

- Ne postoji Crnogorac koji nema snažan osećaj prema velikoj Jugoslaviji. Moj deda je oslobađao tu zemlju, bio je istaknuti partizan. 

Pročitajte Rekla je "da" - Nebojša Stefanović zaprosio devojku, ovo je prelepa veterinarka koja mu je ukrala srce (foto)

Profimedia

 

Njegov otac je kao šesnaestogodišnjak učestvovao u Mojkovačkoj bici. Oni su bili bogata porodica sa dosta zemlje. Svi su listom pošli u partizane 1941. 

Pradeda je poginuo braneći Podgoricu, jedan sin je stradao na Sremskom frontu. Moj deda je pretekao rat, ali je posle završio na Golom otoku. 

Ipak, svi smo mi voleli veliku Jugoslaviju. Kada sam u Beogradu, uvek se osećam kao kod kuće. 

Tamo mi živi brat, moj odnos prema Srbiji je uvek bio odnos koji je ispunjen ljubavlju. Ne znam kako drugačije to da kažem - zaključio je Milatović.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading