Brus Vilis

Ovoga su se plašili: Bolest Brusa Vilisa uznapredovala, porodica potvrdila najcrnje vesti

Autor:

16.02.2023 21:57

Foto: Photo by Theo Wargo/Getty Images)

Foto: Photo by Theo Wargo/Getty Images)

Bolest Brusa Vilisa je uznapredovala u demencijuKrajem prošle godine svet je obišla vest da je Brus Vilis (67) teško bolestan, a od tada svi mediji pomno prate njegovo stanje. Čuveni glumac suočio se sa afazijom, poremećajem koji utiče na govor, razumevanje, pamćenje i ostale kognitivne funkcije, a u mnogim slučajevima vodi upravo do demencije. Nažalost, ispostavilo se da je i u ovom slučaju bolest uznapredovala u demenciju.

Pročitajte Tužne vesti stižu iz Amerike - Glumac sve lošije, porodica se ne odvaja od njega

Profimedia

 

Naime, glumcu je dijagnostikovana frontotemporalna demencija (FTD) - manje od godinu dana nakon što se povukao iz glume. FTD utiče na režnjeve mozga iza čela, koji se bave ponašanjem, rešavanjem problema, planiranjem i emocijama - sa simptomima uključujući promene ličnosti, opsesivno ponašanje i poteškoće u govoru.

Pročitajte Testament Brusa Vilisa šokirao svet - Ćerkama koje ima sa Demi Mur ostavlja samo ovo

Guliver Getty Images

 

Porodica Brusa Vilisa na čelu sa njegovom suprugom Emom Heming, bivšom suprugom Demi Mur, kao i njihovom decom, na veb stranici Udruženja za frontotemporalnu degeneraciju objavila je saopštenje.

- Naša porodica je želela da počne izražavanjem naše najdublje zahvalnosti za neverovatan izliv ljubavi, podrške i divnih priča koje smo svi su dobili otkako su podelili Brusovu originalnu dijagnozu. U tom duhu, želeli smo da vam damo najnovije informacije o našem voljenom mužu, ocu i prijatelju, jer sada imamo dublje razumevanje onoga što on doživljava. Otkako smo u proleće 2022. objavili Bruceovu dijagnozu afazije, Bruceovo stanje je napredovalo i sada imamo konkretniju dijagnozu: frontotemporalna demencija (poznata kao FTD).

Pročitajte Možda im je ovo poslednji zajednički Božić - Porodica na okupu, ono što je Demi Mur napisala nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Instagram

 

Nažalost, izazovi u komunikaciji su samo jedan od simptoma bolesti sa kojom se Brus suočava. Iako je ovo bolno, olakšanje je konačno imati jasnu dijagnozu. FTD je okrutna bolest za koju mnogi od nas nikada nisu čuli i može pogoditi bilo koga. Za osobe mlađe od 60 godina, FTD je najčešći oblik demencije, a pošto postavljanje dijagnoze može potrajati godinama, FTD je verovatno mnogo rasprostranjeniji nego što znamo.

Danas ne postoje tretmani za bolest, što je realnost za koju se nadamo da će se promeniti u godinama koje su pred nama. Kako Brusovo stanje napreduje, nadamo se da se pažnja medija može usmeriti na rasvetljavanje ove bolesti za koju je potrebno mnogo više svesti i istraživanja. Brus je oduvek verovao u korišćenje svog glasa u svetu da bi pomogao drugima i da bi javno i privatno podigao svest o važnim pitanjima.

Pročitajte Loše vesti iz palate - Kamilino zdravlje narušeno, otkazane sve obaveze

Guliver Getty Images

 

U našim srcima znamo da bi – kada bi mogao danas – želeo da odgovori tako što će skrenuti globalnu pažnju i povezati se sa onima koji se takođe suočavaju sa ovom iscrpljujućom bolešću i kako ona utiče na tolike pojedince i njihove porodice. Naša je samo jedna porodica sa voljenom osobom koja pati od FTD-a, i ohrabrujemo druge koji se suočavaju s tim da potraže obilje informacija i podrške dostupnih preko AFTD-a (@theaftd, theaftd.org). A za one od vas koji su imali dovoljno sreće da nemaju nikakvog ličnog iskustva sa FTD-om, nadamo se da ćete odvojiti vreme da saznate više o tome i podržati misiju AFTD-a na bilo koji način.

Pročitajte Tako mlada - Bolest Selene Gomez sve vidljivija, video postao viralan, fanovi zabrinuti

Instagram

 

Brus je uvek pronalazio radost u životu – i pomagao je svima koje poznaje da učine isto. To je značilo da svet vidi kako taj osećaj brige odjekuje njemu i svima nama.

Tako smo dirnuti ljubavlju koju ste svi delili prema našem dragom mužu, ocu i prijatelju tokom ovog teškog vremena. Vaše kontinuirano saosećanje, razumevanje i poštovanje će nam omogućiti da pomognemo Brusu da živi što je moguće punije - izjavu su potpisale Ema, Demi i njihove ćerke Rumer, Skaut, Talula, Mejbl i Evelin.

 

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading