Život Brižit Makron pre udaje za predsednika Francuske - turbulentan i neuspešan brak!

Autor: Vanja Vladičić

10.09.2020 12:03

Foto: Izvor:Gloria.rs, Foto:guliver/getty, instagramPre udaje za Emanuela Makrona, trenutnog predsednika Francuske, s kojim je stupila u brak oktobra 2007. godine, bivša francuska učiteljica Brižit Trognu imala je turbolentan život.

Brižit je pre Makrona, bila u braku sa bankarom Andre-Luijom Auziereom, s kojim ima troje dece. O ovom nepoznatom razdoblju života, u kojem je Brižit živela radikalno drugačijim životom, ne sluteći da će jednog dana postati prva dama, piše novinarka Maele Brun u svojoj biografiji 'Brižit Makron, oslobođena žena', kao i Silvi Bomel, autorka knjige 'Upravo je napunio sedamnaest', u svojim kolumnama u 'Madame Figaro', subotnjem dodatku časopisa 'Le Figaro'.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by A O U A T E F ❤️ (@messar_aouatef) on Sep 9, 2020 at 2:38pm PDT

Svog prvog supruga Andrea, Brižit je upoznala u Le Toketu, turističkom mestu na severu Francuske.

Sin višeg državnog službenika radio je tada u bankarskom sektoru, u 180 kilometara udaljenom Lilu. Iako su oboje bili zaljubljeni do ušiju, Brižit je iznenadila udajom sa tek navršenom 21 godinom. Silvi Bomel otkrila je u svojim kolumnama da je brak išao po ubrzanom postpuku i bio je gotovo obavezan.

Brižit Makron pokazala da i prva dama može da izgleda sjajno u “goloj” haljini

- Kad se Brižit Trognu 1974. godine prvi put udala, tableta za sprečavanje začeća bila je novija stvar i daleko od toga da je bila svima dostupna. Postojala je tada i ideja da je važno ne zatrudneti pre braka, a najbolji način za preživljavanje te situacije bilo je venčanje - piše Bimel i dodaje kako su se sve tri njene sestre udale pre nje da bi, kako su tada govorile, 'rodile decu pre 30'.

Majčinska uloga svakako je bila prioritet za mladu Brižit.

Par je vrlo brzo dobio troje dece - Sebastiana, Lorensa i Tifani - a Brižit se jako posvetila svojoj majčinskoj ulozi, kao što je danas posvećena svojim unucima. Prva dama, kojoj je 67 godina, ima već osam unuka, a prema pisanju časopisa Express, svoju porodicu ne zapostavlja ni danas, pa se čak nagađa da su neki njeni unuci bili u dvorištu Jelisejske palate tokom predsedničke inauguracija Emanuela Makrona 2017. godine.

- Brižit Makron vodi brigu o ravnoteži u svom životu i važni su joj trenuci bliskosti s porodicom.

Brižit Makron ne odustaje od omiljenog brenda: Crvena haljina u čast da Vinčiju (foto)

Navodi u svojoj knjizi 'Jelisejske dame' Bertrand Mejer-Sabli i otkriva kako francuska prva dama svake srede i petka posvećuje popodneva svojim najmilijima.

Vatreno krštenje u politici

Ubrzo nakon rođenja dece Brižit Makron preuzela je brigu i za svoj profesionalni život pa kad joj je prvi suprug premešten u pokrajini Elzas kao direktor Francuske banke za spoljašnju trovinu ona započinje s privatnom praksom. Zahvaljujući studiju književnosti, zaposlila se u protestantskom univerzitetu Lucie-Berger u Strazburu. Istovremeno se prvi put uključuje u politiku tokom opštinskih izbora na nezavisnoj listi, ali su njene političke ambicije vrlo brzo potpuo splasnule.

Međutim svoje uverenje nastavila je da širi u krugu bližnjih pa jedna od njenih prijateljica iz tog vremena navodi u biografiji koju je napisala Mael brun kako je to 'žena koja vas prožima delujući osmozom' i dodaje da ne zna da li ju je politika već tada zanimala, ali da su je zasigurno zanimali životi ljudi.

Sudbonosni susret s Emanuelom Makronom

Porodica Auzier se 1991. godine vratila u Emians, a Brižit se zaposlila u školi Providence. Posvećenost onome što radi nije ni ovoga puta izostala, o čemu svedoče njeni bivši učenici.

Modni okršaj prvih dama: Hulijana Avada zasenila Brižit Makron (foto)

- Molila nas je da je zovemo imenom. Neki su je čak i bolje upoznali, bila je drugačija od ostalih učitelja - kaže jedan od njenih bivših učenika. Mali detalji kojima se Brižit isticala očigledno su zaintrigirali jednog o njenih učenika, današnjeg predsednika Francuske.

Dvadeset i četiri godine mlađi Emanuel Makron na šarm svoje učiteljice francuskog pao je čitajući s njom dela Eduarda De Filippa 1994. godine.

Turbolentan razvod od prvog supruga

Brižit je takođe osećala veliku prisnost prema Emanuelu Makronu. Viđali su se vikednima, a česti susreti nisu ostali nezapaženi ni među komšijama. Ipak, Brižit nije želela da prekine brak.

- Nije želela da izneveri svoju decu, jer ipak je ona žena koja je pre svega odlično odradila svoju majčinsku ulogu. Ima vrlo izraženu porodičnu crtu, što i danas pokazuje svojim unucima. Brižit je potpuna suprotnost od nekoga ko bi se svega odrekao, ali postoji tu i ona pragmatičnija strana - Emanuel u tom trenutku nije imao doovljno novca da ih sve izdržava - objašnjava Silvi Bomel u časopisu Madame Figaro.

Međutim Andre Lui tada je napustio nju. Kako navodi Maele Brun - njegova reakcija kada je saznao istinu, očigledno je bila nasilna.

- Kad te zameni školski kolega tvoje ćerke, tinejdžer kojeg si toliko često primao u svoju kuću nije lako zaceliti ranu. A bankar, koji prema svim dostpunim svedočanstvima nije bio baš osećajan, nije odugovlačio i otišao je - piše Brun.

Razvod nije tekao glatko pa je dovršen tek desetak godina kasnije 2006. godine, a Andre Lui od tada je vrlo diskretan.

Nakon razvoda 2006. godine, Andre je odlučio da nestane i o njemu se više ne govori. Nagađa se da živi negde u pariškoj regiji. U strastvenu potragu za ovim zagonetnim čovekom krenuli su neki engleski novinari, a iako su pretraživali svuda, nisu uspeli ništa da pronađu.