Film Mile Turajlić u trci za nagradu Evropskog parlamenta

Autor:

25.07.2018 14:54

Foto:

Foto:



Dokumentarni film "Druga strana svega" rediteljke Mile Turajlić uvršten je među tri najbolja filma u završnoj konkurenciji za nagradu Luks (Lux Film Prize) Evropskog parlamenta.

Објава коју дели Mila Turajlic (@dissimila.rs) дана 22. Окт 2017. у 11:54 PDT

Vest da je film rediteljke iz Srbije konkurent za prestižnu nagradu objavio je juče predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani na pres-konferenciji tokom Dana autora u Rimu.

Mila Turajlić: Ljubav je lekcija koju sam poslednju savladala

To je prvi put u poslednjih deset godina da se jedan dokumentarni film nađe među tri nominovana za nagradu Luks koja se od 2007. svake godine daje najzapaženijem i najznačajnijem evropskom filmu koji "zalazi u suštinu debate o Evropi danas".

Објава коју дели Mila Turajlic (@dissimila.rs) дана 10. Апр 2012. у 8:07 PDT

Od 10 filmova koji su zvanično nominovani i objavljeni na festivalu u Karlovim Varima početkom jula, izabrana su tri koja će kao finalisti za nagradu obići evropski kontinent.

Pobednika ovogodišnjeg takmičenja za Luks nagradu izabraće poslanici Evropskog parlamenta, a biće proglašen 14. novembra u Strazburu.

Dokumentarni film Mile Turajlić, sa druga dva filma u finalu - "Woman at War" ("Žena u ratu") reditelja Benedikta Erlingsona i “Styx" ("Stiks") Volfganga Fišera, biće deo ovogodišnjeg programa Filmskog festivala u Veneciji koji se održava u septembru.

Објава коју дели Mila Turajlic (@dissimila.rs) дана 7. Апр 2012. у 10:25 PDT

Nakon toga filmovi će biti prevedena na 24 evropska jezika i prikazani u 28 evropskih zemalja u okviru Luks Filmskih dana 2018.

Film "Druga strana svega", koprodukcija Srbije i Francuske i ujedno prva koprodukcija HBO Evrope sa Srbijom, dobio je finansijsku podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva Kulture Republike Srbije, francuskog filmskog fonda kao i evropskog fonda za podršku bioskopima.

Mila Turajlić sa filmom “Druga strana svega” osvojila tri nagrade u Zagrebu

To ostvarenje Mile Turajlić, u kome rediteljka trasira priču o podeljenom stanu i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti, do sada je prikazano na oko 60 festivala širom sveta i osvojilo je više od 20 nagrada.