Francuska se oprašta od Šarla Aznavura: Emanuel Makron će držati na ceremoniji u čast velikana šansone

Autor:

03.10.2018 09:24

Foto:

Foto:



Ceremonija kojom će se odati nacionalna počast velikanu francuske šansone, Šarlu Aznavuru, koji je preminuo u ponedeljak u 95. godini, biće održana u petak u Palati invalida u Parizu, saopštila je Jelisejska palata.

Odlazak poslednjeg velikana francuske šansone: Preminuo Šarl Aznavur

Ceremoniji će prisustvovati predsednik Francuske Emanuel Makron koji će održati govor. Još jedan omaž Aznavuru biće održan u Jermeniji tokom posete Makrona 11. i 12. oktobra.

Aznavur je 2009. postao ambasador Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) u ime Jermenije - odakle je poreklom, i Švajcarske - gde je živeo. Oduvek se borio za sećanje na patnje jermenskog naroda i svojih predaka. Bio je veoma angažovan u borbi za priznavanje genocidnog karaktera masakra nad Jermenima za vreme Otomanskog carstva 1915.

Legenda francuske šansone danas puni 94 godine: Šarl Aznavur odložio turneju zbog preloma ramene kosti

Aznavurovo pravo ime je Šanur Vahinag Aznavurijan. Rođen je u Parizu 22. maja 1924. godine. Glumio je u više od 60 filmova, komponovao 1.000 pesama, uključujući 150 na engleskom, 100 na italijanskom, 70 na španskom i 50 na nemačkom jeziku. Prodato je više od 100 miliona nosača zvuka s njegovim pesmama.

 

Diskretni heroj: Šarl Aznavur je tokom rata rizikovao život da bi pomogao Jevrejima

Njegove napoznatije šansone su "La Boheme", "Toi et moi", "The Sound of Your Name" s Lajzom Mineli, "She", "Que c'est triste Venise", "Qui", "Et pourtant" i "Une vie d'amour" s Mirej Matje.

Maja Gašić

Autor