Interesantni običaji za koje niste čuli: Kako se širom sveta slavi Uskrs

Autor:

16.04.2017 11:18

Foto:

Foto:



Farbanje jaja na Uskrs je tradicija koja je usvojena praktično svuda u svetu. Međutim, postoje i neki običaji za koje sigurno niste čuli, a koji se i dan danas praktikuju. Neki su zabavni, neki krajnje čudni, a neki pomalo i neprijatni...

Amerika

Najveseliji uskršnji običaj u Americi, igra koju mališani s nestrpljenjem očekuju, jeste „lov“ na jaja. Naime, roditelji, rodbina, prijatelji, svi oni koji pod jednim krovom slave ovaj praznik, sakriju svuda po kući i dvorištu sve moguće vrste jaja - od pravih, farbanih, do drvenih, plastičnih, čokoladnih... Na Uskršnje jutro deca s korpicama kreću u „lov“ i sakupljaju darove za koje misle da im je preko noći ostavio uskršnji zeka. Obično ih pored jaja očekuju i neki skriveni poklončići - slatkiši, igračke... Pobednik igre je dete koje je sakupilo najveći broj jaja.

Finska

Finska tradicija za Uskršnje praznike je sasvim neobična. Deca obučena u veštičje kostime, obojenih lica i sa maramama na glavi, idu ulicama noseći metle, metalne čajnike i brezove grane. Tako opremljeni, prave buku udarajući o metalne čajnike, simbolično prekidajući tišinu koja je trajala tokom posta. Ova buka bi trebalo i da „otera veštice i zle duhove“. Posle toga sledi još čudniji običaj u kome učestvuju i odrasli, a to je međusobno „šibanje“ po leđima brezovim grančicama, a koji bi trebalo da donese sreću, zdravlje i opšte blagostanje porodicama koje slave.

Poljska

Kraj posta se u Poljskoj završava nedeljnom jutarnjom misom, kad vernici primaju crkveni blagoslov. Ono što je neobično u njihovoj tradiciji dešava se dan posle, u ponedeljak. Naime, tog dana počinje masovno polivanje vodom! Poljaci, najčešće predstavnici mlađe generacije, kantama i flašama punim vode, vodenim puškama ili pištoljima polivaju prolaznike, želeći im na taj način sreću i uspeh u životu. Ovaj običaj datira iz 966. godine, a prema starom verovanju, devojka koja je najviše „natopljena“ , udaće se u toku naredne godine.

Francuska

Ako se nađete u južnoj Francuskoj u vreme Uskrsa, obavezno ponesite viljušku! Zašto? Zato što se svake godine na ovaj praznik pravi gigantski omlet i servira na glavnom trgu gradića po imenu Haux. Za pripremu ovog jela, koje može da nahrani i preko hiljadu ljudi, utroši se više od 4.500 jaja. Prema predanju, ova tradicija potiče iz vremena Napoleona, koji se u vreme Uskrsa našao u ovom gradu, na jugu Francuske. Tada je probao njihov omlet i toliko mu se dopao da je od meštana tražio da sakupe sva jaja i pripreme jednu ogromnu porciju za čitavu njegovu vojsku!

Grčka

Prelepo grčko ostrvo Krf takođe neguje neobičnu uskršnju tradiciju. Stanovnici ovog ostrva prazničnu nedelju započinju razbijanjem posuđa! Zapravo, od samog jutra, meštani sa prozora bacaju zemljane ćupove, tanjire i činije na ulicu. Neki veruju da ovaj običaj potiče iz stare Venecije, gde su se na Novu godinu izbacivale stare stvari iz kuće. Po drugima, razbijanjem zemljanog posuđa se simbolično slavi početak proleća, buđenje prirode koja će doneti plodove, hranu, sve ono što se drži i priprema u ovim posudama.

Norveška

Jedan od zasigurno čudnijih uskršnjih običaja praktikuje se u Norveškoj. Naime, Norvežani smatraju da je ovaj praznik vrlo pogodan za rešavanje misterija, tačnije ubistava. Tako se tokom Uskrsa na televiziji prikazuje program sa isključivo kriminalističkim sadržajem, u časopisima se objavljuju detektivske priče, a čak i na ambalažama najpopularnijih proizvoda, kao što je mleko, specijalno za Uskrs se štampaju priče o nerešenim ubistvima. Ova tradicija datira iz 1923, kada je na Uskrs, na naslovnoj strani vodećeg magazina objavljena reklama za krimi roman.

Češka i Slovačka

Proslava Uskrsa u Češkoj i Slovačkoj nije baš naklonjena ženama. Prema starom običaju, na Uskršnji ponedeljak pripadnice lepšeg pola dobijaju, ne „po turu“ ali „po leđima“! Muškarci ispletu prutiće od vrbe, ukrase ih šarenim trakama, pa njima udaraju žene po leđima. Iako zvuči okrutno, zapravo je ovo „šibanje“ više blago tapkanje koje nema svrhu da ponizi ili uvredi drugi pol već, nećete verovati, da ih učini lepšim i mlađim! Ovaj običaj se zove „pomlazka“, što u prevodu znači „učiniti mladim“, a veruje se da će žena koja je udarena vrbinom prutom biti zdrava, lepa i srećna cele godine.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading