Tijana Jevtić: Nezaboravne zabave na pijaci

UKUS KIPRA

Jedno vreme je živela na Kipru. Otud je ponela pregršt recepata po kojima rado sprema namirnice koje su zastupljene i u našoj kuhinji.


– Moj suprug je pet godina radio na Kipru i ja sam tada dosta vremena provodila tamo jer sam bila na trudničkom bolovanju. Svaki dan sam odlazila u lokalne prodavnice u kojima se nudi sveže povrće domaćih proizvođača. Tokom cele godine, kao kod nas u proleće, tamo mogu da se kupe vezice rotkvica i mladog luka i zelena salata koju zovu roka, a koja ima duguljaste listove. Primetila sam da sočivo, na primer, kuvaju da bude gusto i služe ga sa pavlakom ili paradajz sosom. Stalno prave suvlaki i nijedna zabava ili okupljanje ne može da prođe bez njega, a Kiprani baš vole da slave i jedu. Najzanimljivije mi je to što piletinu spremaju sa limunom, a svinjetinu sa pomorandžom, bilo da od toga voća prave sos, seku ga na kriške i stave preko mesa ili meso mariniraju u njegovom soku. Svinjetinu obavezno začine i sa malo ruzmarina. To mi se veoma dopalo, pa i ja danas tako pečem ove dve vrste mesa. Isto tako sam počela da koristim listove celera u raznim jelima, što je takođe odlika kiparske gastronomije. Ponekad mi kuma sa Kipra pošalje testeninu koju oni zovu trakana, sličnu našoj tarani, koja ide u predivnu supu sa halumi sirom i limunom, vrlo hranjivu i zdravu.

I u Beogradu rado ide na pijace, a posebno zadovoljstvo predstavlja joj obilazak prodavnica sa sitnicama za ulepšavanje kuhinje.

– Na pijaci nikada ne probam sir ili kajmak, već kupim onaj koji mi lepo izgleda. Isto tako pazarim sitnice za kuhinju, činijice, velike šolje i razne alatke za kuvanje, špatule, varjače, kada mi se svidi njihov dizajn. Volim da je kuhinjski prostor uredan, ali ne sterilan u smislu da izgleda kao da je na prodaju.

PAGE    1   /   2   /   3
Autor: Gloria magazin/Mirjana Tasovac
Foto: Jakov Simović, Guliver/Getty images
Podelite sa prijateljima:
Tagovi