Gordana Stijačić: Slatkiši su iz raja izašli


ZAKONI GENETIKE

Bez obzira na to što uživa u hrani, poseduje liniju na kojoj bi joj pozavidele i maturantkinje.

– Mogu da jedem šta želim, a za to su zaslužni geni. I mama Milka, koja je zaista vrhunska kuvarica, i tata Miroslav su vrlo vitki i vitalni za svoje godine. Praktikujem i da postim sredom i petkom, kao i bar jednu nedelju tokom velikih postova. Organizam se tada preporodi, krvni sudovi se očiste od masnoća, metabolizam ubrza, a osim što se fizički dobro osećam, prija i spoznaja da sam uradila dobru stvar za sebe.

Za svog muškarca spremna je na velika gastronomska dela.

– Kad nekog mnogo voliš, trudiš se da mu udovoljiš i praviš sve ono što mu se sviđa i što znaš da će pojesti. A hrana i te kako može da bude i zavodljiva. Topla čokolada s višnjom je neodoljiva. Mada, kad ste uz pravu osobu i u dobroj atmosferi, i obična voda je pravi čarobni ljubavni napitak.

Odmalena je naučena da obavezno proba specijalitete zemlje koju posećuje.

– U Grčkoj, Italiji ili nekoj drugoj zemlji konzumiramo samo jela svojstvena tom području, što ume da bude i prava avantura jer se dogodi da nam se nešto u prvi mah nimalo ne dopadne. Ipak, insistiram na tome, pa kad prođe neko vreme, shvatimo da je to imalo i dobrih strana, odnosno da smo na taj način stvarali uspomene, kojih se posle s nostalgijom prisećamo. Zahvaljujući hrani može se upoznati i filozofija ljudi koji žive na određenom području, pošto ona ima i sociološku, istorijsku, kulturnu, pa čak i umetničku funkciju. Na osnovu toga kako i koliko neko uživa u kulinarskim delicijama lako se zaključuje i kako i koliko uživa u životu.

Osim suvenira, sećanja i fotografija, sa putovanja obavezno donosi začine i namirnice karakteristične za oblast koju je posetila.

– Umem da kupim razne vrste sireva, koje svi volimo, ili pak neki specifičan med, uglavnom iz mediteranskih zemalja, koji, recimo, miriše na lavandu i toliko je jak da se ne savetuje više od jedne-dve kašičice dnevno.

Nastavak teksta na sledećoj strani…

PAGE    1   /   2   /   3
Autor: Gloria magazin/Tanja Nikolić
Foto: Jelena Jovanov
Podelite sa prijateljima:
Tagovi